2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egy 19 éves amatőr pilóta mutatott rá a Szovjetunió gyengülésére

2019. május 28. 11:12

1987. május 28-án a moszkvai járókelők különös eseménynek lehettek szemtanúi. Nem sokkal este 7 óra előtt egy nyugatnémet zászlóval díszített repülőgép szállt le a város központjában található Boldog Vazul-székesegyház előtt. A gépet egy 19 éves amatőr pilóta, Mathias Rust vezette.

Rust az eredménytelenül záródó 1986-os Reagan-Gorbacsov találkozó után döntötte el, hogy a hidegháborús feszültség csökkentésének sajátos módját választja, és a hatóságok tájékoztatása nélkül Moszkvába repül, hogy „képzeletbeli hidat” képezzen Kelet és Nyugat között.

Terveiről senkit sem tájékoztatott, így a mindössze 50 órás repülési tapasztalattal rendelkező pilótát 1987. május 13-án szülei abban a tudatban engedték útjára a hamburgi repülőtéren, hogy rövid skandináviai körútra megy.

Több ország érintésével május 25-én ért Helsinkibe, ahonnan a rossz időjárási viszonyok miatt csak május 28-án tudott indult tovább.A légiforgalmi irányítóknak Stockholmot jelölte meg úticélként, néhány perccel a felszállás azonban után hirtelen elfordította a repülőgép kormányát, és egyenesen a Szovjetunió felé vette az irányt.

Bár a pilótát egy szovjet harci repülő megkörnyékezte, a gép nem sokkal később eltűnt a felhők között. A szovjet légvédelem határozatlanságának és inkompetenciájának köszönhetően Rust csodával határos módon végül akadálytalanul ért Moszkvába, ahol csak az okozott bonyodalmat, hogy megtalálja a megfelelő leszállópályát.

Pár percnyi körözés után végül a Vörös tértől nem messze szállt le, ahol a járókelők azonnal megrohamozták autogramért.

Bár a pilótát letartóztatták, és 14 hónapig börtönben volt, akciója nem volt hiábavaló. Több vezető szovjet tisztviselőt is eltávolítottak, akiknek a helyére Gorbacsov reformpolitikája híveit ültette.

Rust megmutatta, hogy a Szovjetunió – vezetőinek magabiztos retorikája ellenére – már korántsem tekinthető félelmetes szuperhatalomnak. Légvédelme kijátszásához mindössze egy tinédzserkorú pilóta meggondolatlanságára volt szükség.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Mathias Rust a tárgyalásán (kép forrása: Time)Rust leszállás közben (kép forrása: Rare Historical Photos)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár