2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az askenázi zsidók nagyrészt Európából származnak

2013. október 9. 14:23 MTI

Az askenázi zsidók nyomai Európába, az ókori római zsidó közösséghez vezetnek - derítette ki egy új kutatás. A genetika tanúsága szerint a Római Birodalomban a Közel-Keletről származó magányos zsidó férfiak helyi asszonyokkal házasodva zsidó közösségeket teremtettek, és ezzel megalapozták a mai askenázi zsidóságot.

Az elmúlt évek genetikai kutatásai kapcsolatot találtak szerte a világban élő zsidók között, de az askenázi zsidók ellentmondásos eredetét mindeddig homály fedte. A Nature Communications című tudományos folyóiratban publikált új kutatás erre a kérdésre próbált fényt deríteni az anyai ágon megmutatkozó genetikai egyezések alapján.

Az angliai Leeds-i Egyetem tudósa, Martin Richards vezette kutatásban az anyai ágon öröklődő DNS-mintákat tanulmányozva kiderült, hogy nehéz egységes mintát találni a különböző "alapító anyák" között, viszont a kis zsidó csoportok egy részénél világos egyezés mutatkozott a helyi lakosság DNS-mintájával. Az új tudományos vizsgálat eredményei szerint az európai zsidó közösségeket megalapító "ősanyák" nem a Közel-Keletről vagy a Kaukázusból származtak, ahogy eddig vélték, eredetük európai gyökerekhez vezet.

Korábbi kutatások során a világ számos részén élő askenázi zsidók Y-kromoszómájának vizsgálatakor férfiágon a Közel-Keletre vezető nyomokat találtak, és ebből a jelen vizsgálatban arra következtettek, hogy míg az apák levanteiek lehettek, az anyák a helyi lakosságból kerülhettek ki.

A női vonalat vizsgálva négy fő szálat sikerült meghatározni, és mindegyikük 10-20 ezer évvel ezelőtti európai gyökerekre utalt. A feltárt adatok alapján a jelenlegi askenáziak anyai családfájának nyolcvan százaléka Európából származik, nyolc százaléka a Közel-Keletről, a fennmaradó rész eredete pedig nem világos - szögezte le a tanulmány.

A genetika tanúsága szerint tehát a Római Birodalomban a Közel-Keletről származó magányos zsidó férfiak helyi asszonyokkal házasodva zsidó közösségeket teremtettek, és ezzel megalapozták a mai askenázi zsidóságot - írta az Iszráel Hajom című napilap szerdán.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár