2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Genetika tárta fel a perui családok titkait

2012. április 26. 10:07

Lengyel és mexikói kutatók perui prekolumbán sírokban, úgynevezett chullpasokban talált személyek családi kapcsolatait vizsgálták. A kutatás során kiderült, hogy a legerősebb reláció az egyazon chullpasokba temetettek között volt.

A Peru déli részén, egy vulkán közelében eltemetett peruiak földi maradványainak megvizsgálása rávilágított a családi kapcsolatokra és a temetkezési szokásokra. Az elhunytak Kolumbusz érkezése előtt éltek a dél-amerikai ország mai területén.

Az ősi peruiakat úgynevezett chullpasba, egyfajta álló sírba temették. A kutatók korábban nem tudták, hogy az egy chullpasba helyezett áldozatok között milyen családi kapcsolat volt, ezért a kutatás egyik legfőbb célkitűzése a relációk feltárása volt.

A Varsói Egyetem kutatói a mexikói Universidad Catolica de Santa Maria tudósaival együtt 41 olyan egyén genom szekvenciáját vizsgálták meg, akiket a perui Cora Cora hegységben, 3900 méteres magasságban, hat chullpasban temettek el. S habár a sírokat kifosztották, az ott talált maradványok a hideg és a szárazság miatt jó állapotban maradtak meg, így a kutatóknak sikerült kinyerniük 27 perui személy DNS-ét.

A tudósok a fő genetikai kódnak számító nukleáris DNS-t, a az anyai ágon öröklődő mitokondriális DNS-t, illetve a csak a férfiakban megtalálható Y-kromoszómákat vizsgálták. Ennek birtokában sikerült megállapítani az elhunytak nemét, a géneket összehasonlítva pedig a családi kapcsolatokra is fény derült, majd a mintákat további hétszáz dél-amerikai génállományával vetették össze.

A kutatás során kiderült, hogy a chullpasokban talált férfiak és nők genetikailag az Andok mentén élő peruiakra hasonlítanak, az európai kolonizáció pedig – úgy tűnik – genetikai értelemben nem hozott változást.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár