2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Törést jelentett a középkor a melegek elfogadása terén

2013. július 8. 18:44

Az ókori görögöknél a kultúra része, a rómaiaknál a hedonizmus velejárója volt, a középkorban máglya és kivégzés, míg Oscar Wilde-nak 1894-ben csupán kétévi fogság járt az azonos nemű partnerrel folytatott viszonyért. A homoszexualitás kérdése évezredek óta megosztja a világot, ám tény, hogy a melegek jogai egyre inkább szélesednek. Az amerikai Legfelsőbb Bíróság június végén alkotmányellenesnek nyilvánította azt az 1996-os törvényt, amely a házasságot egy férfi és egy nő frigyeként határozta meg, míg május végén Franciaországban is egybekelhetett az első meleg pár.

Az ókori virágzás

Sok kutató, például a magyar Róheim Géza is kutatta a ma is törzsi viszonyok közt élő, az elmúlt korok életmódját is leképező afrikai, óceániai és mexikói népeket, amelyeknél megfigyelték, hogy kultúrájukban nagy szerepet kap az ún. beavatási homoszexualitás. Itt nem annyira az aktusra irányul a figyelem, hanem az ifjút megpróbálják bevezetni a felnőtt férfiak közösségébe: egyes törzsek szerint egy fiatal fiú akkor válhat érett harcossá, hogy ha egy felnőtt férfi „magját” megkapja. Az ókori társadalmak többségében elfogadták a megszokottól eltérő szexuális magatartásformát, Egyiptom egyik leghíresebb fáraója, Ehnaton például saját vejével folytatott viszonyt. Babilonban pedig Baál kultuszának keretében került sor nem egy esetben homoszexuális aktusra.

Az ókori Hellászban virágzását élte az azonos neműek közti szerelem, amely különbözött a mai fogalmainktól, az ókori görögök ugyanis inkább biszexuálisok voltak, s ez életüknek csak egy kis részét jellemezte. A homoszexualitás az ókori görögöknél társadalmilag elfogadott kapcsolat volt. Az azonos neműek közötti nemi vonzalom alatt - amit a görögök a pederasztia szóval illettek - az idősebb férfinak főként a fiatal, tizenéves fiúk iránti nemi vonzódását értjük, ami a klasszikus és az archaikus időszakban terjedt el. Néhány történész szerint eredete a beavatási szertartásokra vezethető vissza, amelyek elsősorban Kréta szigetén voltak jellemzőek.

Attikai ábrázolás

A pederasztia görög gyakorlata az archaikus időszak végén, vagyis i. e. 650 környékén került előtérbe. Egy ebből a korszakból származó krétai bronz emléktábla a görög homoszexualitás legrégebbi képi megjelenítése. A következő évszázadban azonban már Hellász egész területén megjelentek az ehhez hasonló ábrázolások. A krétai homoszexualitás egyfajta formális társadalmi intézménynek számított, amely során egy beavatási szertartás keretében elrabolták a fiatalabbik érintettet.

Az érett férfivá válás szertartása Platón szerint a hadseregben is kamatoztatható volt, hiszen a szeretőket tömörítő falanx a világ legerősebb és legvitézebbül harcoló alakzatának számított. Az erastés-eromenos kapcsolat nagy szerepet játszott a klasszikus görög társadalmak szociális és oktatási rendszerében is. Spártában például már gyermekkorban elválasztották az anyától a fiát, akit egy idősebb katona felügyelt, a "mentor" pedig sok esetben a szexualitás rejtelmeibe is bevezette a fiatalt. Ezt a fajta homoszexualitást elfogadták és kultúrájuk részének tekintették a görögök, azonban a prostitúciótól mereven elzárkóztak.

Az azonos neműek egymás iránti szerelme gazdasági érdekeket is szolgált Hellászban az i. e. 8-6. század túlnépesedési hullámaiban, amikor a házasodási kort több városállamban 35 évre tolták ki. A házasságon kívüli férfi-női kapcsolatot igen súlyosan büntették, így a homoszexualitás tűnt az egyetlen járható útnak. Ugyanakkor fontos megemlíteni, hogy a felnőtt homoszexuálisok közti párkapcsolatot nem akceptálták. Egy másik megközelítés szerint a felsőbb társadalmi rétegek tagjai úgy gondolták, a feleség csupán szükséges rossz, akit az utódok érdekében el kell viselni, de az igazi szerelmet és a lelki társat egy azonos neműben érdemes keresni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár