2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Félmilliárdot ért a legendás gazfickó fényképe

2011. június 27. 17:41 MTI

A vártnál sokkal magasabb áron, 2,3 millió dollárért kelt el egy aukción az a fénykép, amely a Billy, a Kölyök néven ismert vadnyugati banditát ábrázolja. Az 1881-ben meghalt William Bonney-t egy seriff lőtte le.

A leghíresebb vadnyugati fegyveres bandita, Billy, a Kölyök mindössze 25 centet fizetett az 1880-as évek végén, hogy lefényképeztesse magát. Százharminc évvel később egyetlen hiteles fényképe 2,3 millió dollárért (430 millió forintért) kell el a hét végén Denverben megrendezett árverésen. A fotó ára messze meghaladta a gyűjtők becslését, akik arra számítottak, hogy úgy egymillió dollárért kel majd el. A szombati denveri árverésen William Koch gyűjtő, a republikánus párt egyik jelentős szponzora vette meg a fotót tíz percnyi licit után. Melissa McCraken, az árverési ház szóvivője elmondta, hogy a 19. századi vadnyugati bűnöző képe volt az aznapi árverés legdrágábban elkelt darabja.

A ferrotípia (fémalapú gyorsfénykép) feltehetően 1879-ben vagy 1880-ban készült az új-mexikói Fort Sumnerben, az eredetileg William Bonney néven született fegyveres rabló ekkor húszéves volt. Gyűrött kalapban, többrétegű öltözékben, vastag pulóverben ábrázolja a férfit. Jobb oldalon kezével lazán egy Winchester karabélyra támaszkodik, a bal oldalán pisztolytáskában egy Colt revolver. Állkapcsa a képen aszimmetrikusnak tűnik, valószínűleg egy hirtelen mozdulat vagy a hosszú pózolás miatti grimasz következtében. A ferrotípiához fémlemezeket használtak fel, és tükörfordításban ábrázolta a felvétel tárgyát. Így terjedt el az a téves hiedelem, hogy Billy, a Kölyök balkezes volt.

A legenda ihlette az 1958-ban készült Balkezes pisztolyhős című filmet, amelyben Billy, a Kölyök szerepét Paul Newman játszotta.

Billy, a Kölyök a barátjának, Den Dedricknek ajándékozta a felvételt, amely az ő leszármazottai, az Upham család tulajdonba került. A képet Stephen és Art Upham bocsátotta árverése. Egyetlen alkalommal volt nyilvánosan kiállítva, az 1980-as években az új-mexikói Lincoln megye múzeumában.

Billy igazi vadnyugati coltvirtuóz volt, egy marhaháborúban lelőtt egy seriffet, majd miután elfogták, megszökött a börtönből, és üldözői közül két seriffhelyettessel is végzett. Végül a Kölyköt Pat Garrett seriff lőtte le 1881-ben, és Fort Sumnerben temették el.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár