2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Bepillantás egy modern katonacsalád kulisszatitkaiba

2010. szeptember 24. 10:22

Hamarosan a nagyközönség is megismerheti egy katonás katonafeleség - aki még a legkritikusabb pillanatokban, a napóleoni háborúk forgatagában is férje mellett állt - eleddig kiadatlan naplórészleteit.

A negyven kötetes, eddig még nem közölt naplóbejegyzések Elizabeth "Betsey" Wynne kalandjairól szólnak, amelyekből például megtudhatjuk, hogyan követte az asszony férjét, amikor a brit egységek sikertelenül ütöttek rajta a spanyol armadán a Kanári-szigetek mellett. Wynne az út legnagyobb részét Horatio Nelson, Anglia történetének egyik legnagyobb háborús hősének ápolásával töltötte, miután az admirális az egyik ütközetben elvesztette jobb karját.

Nelson ugyan meghiúsította Napóleonnak a szigetország leigázására vonatkozó tervét, de az 1805-ös, győztes trafalgari csata végül az életébe került. Wynne túlélte Nelson admirálist és férjét, Thomas Francis Fremantle kapitányt is, naplói pedig a francia forradalomtól kezdve a viktoriánus kori Angliáig tartalmaznak részletes történelmi feljegyzéseket – árulta el Elaine Chalus, az angliai Bath Spa University történésze.

A naplók segítségével megvizsgálhatjuk a brit haditengerészet személyi és szociális viszonyait, s olyan részleteket is megtudhatunk, miként vitt Fremantle a fedélzetre felesége számára egy csembalót, de Chalus arra is rámutatott, hogy az asszony még a flotta kapitányainak ebédjére is bejáratos volt. A brit akadémia által finanszírozott kutatásból kiderült, hogy az asszony 11 évesen, 1789-ben, néhány héttel a francia forradalom kirobbanása után ragadott először tollat, s jó szokását egészen haláláig, 1857-ig megtartotta.

A legelső feljegyzések a Svájcban töltött gyermekkorról szólnak; a Wynne-család később Napóleon hódításai elől az olaszországi Livornóba költözött, ahol a brit haditengerészet vette oltalmába a menekülteket. Itt találkozott Betsey Wynne Fremantle kapitánnyal, aki azonnal beleszeretett az ekkor még csak 18 éves lányba, később összeházasodtak és a London melletti Buckinghamshire-be költöztek.

Az asszony naplói mindeddig a Cottesloe (Fremantle)-család tulajdonában voltak, de néhány részlet a világháború előtt már kiszivárgott. A család képviselői minden feljegyzést és archívumot megnyitottak a történész előtt, így hamarosan rekonstruálható lesz Wynne és leszármazottjainak története.

Wynne utazásai – nem egyszer várandós állapotban – ma elsőre szokatlannak tűnhet, de ha megnézzük, hogy a brit haditengerészet tisztjei – akár a kapitányok is – sokszor vitték magukkal feleségeiket és párjukat, akkor kijelenthetjük, hogy ez egyáltalán nem számított ritka jelenségnek – ezt támasztják alá a Jean Austen Meggyőző érvek című könyvének egyes részletei is. Betsey Wynne és Fremantle kapcsolata azonban több volt ennél: a naplók egy modern katonacsalád kulisszatitkaiba engednek betekintést.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár