2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Középkori piperekészlet Japánból

2009. november 25. 15:32 MTI

Középkori piperekészletet fedeztek fel Japánban egy asszony sírjában, aki valamikor a Heian-korszak (794-1192) legvégén élhetett a mai Hjógo prefektúra területén.

A sírban, amelyet Nisivaki közelében tártak fel, 17 centiméteres vasollót és egy 8,5 centiméteres csipeszt találtak. Emellett egy 6 centiméteres agyag- és 5,7 centiméter átmérőjű porcelántálkát is felfedeztek. A piperekészletet egy 9 centiméter átmérőjű bronztükör tette teljessé. A sírban felfedezték az elhunyt egyéb személyes ingóságait is.

"Nagyon nagy ritkaságnak számítanak az ősi japán kozmetikai eszközök" - hangsúlyozta a lelettel kapcsolatban Jamasita Siro, a prefektúra régészeti múzeumának közönségkapcsolati osztályvezetője. Mint hozzátette, a felfedezés különösen becses annak fényében, hogy a leletek révén valami megtudható arról, hogy miként éltek a nők az ősi főváros falain kívül. A szakemberek feltételezése szerint az asszony a korabeli elit tagja volt, esetleg egy olyan befolyásos személyhez tartozott, aki a Kiotóban élő földesúr megbízásából igazgatta az adott régiót.

A Magyar Nagylexikon szerint a Heian a középkori japán történelem kiemelkedő jelentőségű periódusa. A korszak kezdetét a források 794-re teszik, amikor a császári főváros Nara helyett Heiankjó (Kiotó) lett. Erre az időszakra tehető a császárok szerepének háttérbe szorulása, ebben a korban szilárdult meg a feudális földbirtokrendszer, de ez egyúttal a japán kultúra és művészet egyik virágkora is, amely az irodalomban, az építészetben és a festészetben egyaránt maradandó értékeket alkotott.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár