2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megrongálták az ősi faragott kőfejeket

2009. január 14. 08:01 MTI

Egy csoport valamiféle szertartás keretében grépfrútlével, olajjal és egyéb folyadékkal "hintette meg" az ősi olmék kőfaragványokat, megrongálva Mexikó legértékesebb régészeti emlékeit.

Összesen négy faragott kőfej és 19 más olmék kőfaragvány esett áldozatul a vandáloknak a Tabasco állambeli La Venta régészeti parkban. A rongálók közül két személyt őrizetbe vett a rendőrség, amely nem közölt semmiféle adatot sem a csoportról, sem az állítólagos szertartásról.

A Mexikói Nemzeti Antropológiai és Történeti Intézet közleménye szerint a szakemberek megkísérlik megtisztítani a porózus kőalkotásokat, ám a munka hosszadalmas és költséges lesz. Az eljárást valószínűleg többször is meg kell ismételni, s a költségek elérhetik a 300 ezer pezót (4,6 millió forintot). Ráadásul a grépfrút okozta foltok szinte eltávolíthatatlanok. A régészeti parkot ideiglenesen bezárják, amíg tart a kőfaragványok restaurálása.

Az óriási fejek vélhetően Amerika legrégibb kultúrájának, az olméknak a hagyatéka. A Tabasco és Veracruz államban előkerült monumentális, bazaltból és gránitból faragott fejek között nincs két egyforma. Magasságuk másfél és 3,4 méter között ingadozik, súlyuk pedig 25 és 55 tonna közötti. Előkerültek kis méretű szobrok és oltárok is.

A Parque Museo La Venta szabadtéri múzeum, ahol 33 monumentális szobrot állítottak ki, igyekezvén "újraalkotni" azt a trópusi környezetet, ahol 3200 évvel indult virágzásnak az olmék kultúra.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár