2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Berlinben láthatók a történelemhamisító szovjet fotós képei

2008. május 13. 08:00

Nem spontán tűzték ki a szovjet katonák a Reichstagra a vörös zászlót a II. világháború végén a meghódított Berlinben, hanem azt egy zseniális fotós, Jevgenyij Haldej rendezte meg.

A zászló kitűzésére csak napokkal a szovjet bevonulás után került sor: Haldej három katonával együtt felmászott a romos Reichstag ormára, s egyiknek a kezébe nyomta az állítólag étkezdei abroszból készült zászlót, majd utasította, hogy merre nézzen, merre forduljon, milyen pózt vegyen fel. A zászlót kitűző katona képe bejárta a világot, számos orosznak ma is a fasizmus felett aratott győzelmet jelképezi.

Haldej a Reichstag előtt

A mester, Jevgenyij Haldej a szovjet korszak talán legnagyobb fotósa, átfogó gyűjteményes kiállítást mégis ritkán rendeznek műveiből. 1917-ben született a mai Ukrajna területén, zsidó családban, s 13 évesen kapta első fényképezőgépét. 1936-tól kezdve a TASZSZ szovjet hírügynökségnek dolgozott, 1941-től kezdve pedig frontfotósként végigkísérte a Vörös Hadsereget Belgrádon, Budapesten és Bécsen át Berlinig. A háború után nem nagyon foglalkoztatták, majd 1956-tól a Pravdánál dolgozott. 1997-ban halt meg.

Haldej fotózhatott a potsdami konferencián és a nürnbergi perben, ahol találkozott a háborúk "ihlette" fotóművészet másik nagyágyújával, Robert Capával. Capa Nürnbergben fényképezőgépet ajándékozott neki - ez is látható most Berlinben, továbbá Haldej első Leicája, s a rozsdás olló, amellyel a vörös abroszból vörös zászlót szabtak.

A kiállítás megnyitójára meghívták Haldej lányát Annát, aki édesapját "rendkívüli elbeszélőnek" nevezte. Haldej csaknem minden fotójához kis történetet, "novellákat" kerített, s a Martin-Gropius-Bauban ezek is olvashatók. Legnagyobb erényének azt tartják, hogy még a legnehezebb körülmények között, a halállal, a fájdalommal, az életét fenyegető veszélyekkel  dacolva is megkomponálta képeit.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár