2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Genetikai rendellenesség miatt lehetett nőies Ehnaton

2008. május 5. 12:00

Ehnaton - annak ellenére, hogy közel fél tucat gyermek apja volt - egy határozottan nőies megjelenésű férfi lehetett - állítja a Yale Egyetem egyik orvosa.

A nőies megjelenést egy genetikai mutáció okozhatta, amely a férfi testében a kelleténél több ösztrogént termelt - gondolja Dr. Irwin Braverman. A fáraó külsőre igencsak androgün lehetett, ám ennek ellenére egy termékeny férfi volt, akinek hat lánya született - állítja az orvos, aki az egyetemen az elsőéves diákoknak oktat profilelemezést portrék alapján. Ehnaton kórképének elkészítéséhez is az egykori faragványokat és ábrázolásokat használta fel.

Donald B. Redford egyiptológus és régész támogatja a teóriát, és szerinte Ehnatonnak Marfan-szindrómája lehetett, egy olyan genetikai rendellenesség, amely a hosszú fejet és végtagokat eredményezhette. Szerinte "a hasonló esetek személyes tanulmányozása megerősítette a gyanút", ám "ennek elfogadása csakis szubjektív döntés lehet". Mások szerint az ókori uralkodónak Fröhlich-szindrómája volt, amely a női jellegek megjelenését, egyben sterilitást is okozhat. Ez azonban Braverman szerint a már ismert termékenység miatt sem illik Ehnatonra.

A megoldás azonban cseppet sem ígérkezik könnyűnek: azt ugyanis csak akkor kerülhetne sor, ha az egyiptológusok végre megállapítanák, hogy megtalálták-e már Ehnaton múmiáját, és ha igen, akkor abból megengednék-e a DNS-minta levételét és elemzését. Braverman reményei szerint a mostani bejelentés és a hasonló feltételezések arra ösztönzik majd a szakembereket, hogy saját eszközeikkel próbálják kideríteni az igazságot.

A korábbi konferenciákon Edgar Allan Poe, Nagy Sándor, Wolfgang Amadeus Mozart, Florence Nightingale és más történelemi személyiségek halálokát próbálták kideríteni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár