2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kazamatáktól a fröccsfesztiválig a múzeumok éjszakáján

2007. június 21. 11:00

A nyári napforduló ünnepe ősi hagyományokra nyúlik vissza, mára azonban kulturális fesztiválon ünnepelhetünk, hiszen a nyugati országokhoz hasonlóan nálunk is megrendezik a Múzeumok Éjszakáját.

Éjszakai kalandozás Budapesten

Nyárközép (Midsummer), azaz Szent Iván napja a skandináv és az északi országok nagy részében nemzeti ünnep, és számukra az év egyik legfontosabb napja. Júniusban világszerte ünnepelnek egyházi és világi ünnepeket, és különös módon mindegyiknek köze van a napfordulóhoz. Ezen a napon, azaz június 21-én az északi félteke leghosszabb nappalát és legrövidebb éjszakáját élhetjük meg évről évre. Ám Szent Iván éjszakája mégsem 21-ére esik, hanem 24-ére. Feltehetjük hát a kérdést, hogy miért? Itt a csillagászat adja meg a választ. A nyári napforduló ugyanis az évnek az a pontja, amikor a legmagasabb delelési ponton áll az égbolton a Nap. Ismerje meg az ünnep rövid történetét!

Az európai nagyvárosok hagyományait követve 2003 óta Magyarországon is az év leghosszabb napjához, Szent Iván napjához legközelebb eső szombat éjszakán rendezik meg a Múzeumok Éjszakáját. A programok sokszínűsége és száma lehetővé teszi, hogy bárki összeállíthasson belőlük egy érdekfeszítő, forgatagos estét. Tavaly késő éjszakáig voltak megtekinthetők az akkori nagy kiállítások, az idei kínálat pedig még színesebbre sikeredett, most kiválaszthatja az önnek tetsző programot!

Szentivánéji kincsvadászat a jegybankban
A Magyar Nemzeti Bank és látogatóközpontja ebből az alkalomból különleges szentivánéji hangulattal, színes programokkal várja az érdeklődőket egészen hajnalig. A "Nagy Szentivánéji Kincsvadászaton" a résztvevőket kincskereső térképek és az MNB munkatársai segítik abban, hogy az egyes állomásokon helyes választ adjanak az épület különlegességeiről, a bank tevékenységeiről, illetve az árstabilitásról feltett kérdésekre. A trezor keresése közben sok fontos ismerethez juthatnak a látogatók a Magyar Nemzeti Bankról, annak történetéről, tevékenységéről. A látogatók egy színtársulat segítségével interaktív szerepjáték keretében megtervezhetik családi kasszájukat is, s választhatnak, hogyan döntenének egy-egy fontos pénzügyi helyzetben. Az est során az érdeklődők olyan feladatokban is kipróbálhatják ügyességüket, mint az aranyrúdemelés, a hamispénz-felismerés, a fabatkanyomtatás, a testsúly pénzre "váltása", az érmeszám-tippelés, illetve az érmeverés.

Katonai kórház a budai vár alatt
Szombaton megnyílik a budai Vár alatti titkos katonai kórház és bunker. Az 1960-as évek óta érintetlen Sziklakórház és Várbarlang termeiben több mint 60 élethű, a legmodernebb panoptikumi technológiával készült viaszfigura idézi meg a történelmet. A több mint ezer négyzetméteres óriási kiállítás a Várhegy múltjába, a háborús orvoslás és a katonai bunkerek világába nyújt betekintést. A látogatók idegenvezetők közreműködésével ismerhetik meg a Várhegy alatt található egyedülálló barlangrendszer egy szakaszát, ahol megtekinthetik azt a kutat is, ahová a legenda szerint a török időkben a hűtlen háremhölgyeket dobatták a budai pasák. A látogatók megismerkedhetnek az 1848-as szabadságharc, az I. és a II. világháború alatt működtetett kórházzal, a sebesültek ellátásával. Emellett megtekinthetik a Sziklakórház műtőjét, előkészítőjét és konyháját is. A Titkos Katonai Kórház és Bunker című kiállítást a Múzeumok Éjszakáján, szombaton este hat órától másnap hajnali két óráig 5 percenként indított, 20 tagú csoportokban, idegenvezetői kísérettel tekinthetik meg az érdeklődők.

A hidegháborús levéltár kincsei
Ezen az éjszakán minden bejárható: az OSA Archívumot a tetőtől a pincéig kinyitják. Be lehet kukkantani egy hidegháborús levéltár kincseibe; megnézhető még a "titkos" raktár is. A túrák 18 órától hajnali kettőig minden egész órában indulnak. A kísérletező kedvű látogatókat műegyetemisták kalauzolják az új design kiállításon. Kipróbálható, tesztelhető, sőt le is gyártható a formatervezők legújabb nyersanyaga, a kompozit! Bemutatják a kompozitból készült pályanyertes műveket - a randipadot, a "Formula 1-es" kutyaszánt, vagy a biciklit, amilyet majd tíz év múlva fognak tekerni. Ezalatt egész éjszaka filmvetítések várjákaz érdeklődőket a Kádár-kor és a technikai haladás jegyében. A vetítőben rajzfilmek, ifjúsági ismeretterjesztő- és kísérleti filmek pörögnek: Mikrobi, Mézga Aladár és az Égi rovar. A tudásvágyóknak ráadásként pedig a Mindent tudni akarok! című szovjet kisfilmeket mutatják be.

Krimiírók a Rendőrség-történeti Múzeumban

Magyar krimiírók részvételével tartanak beszélgetést szombaton, a Múzeumok Éjszakáján a fővárosi Rendőrség-történeti Múzeumban, ahol új bűnmegelőzési kiállítás, ujjlenyomatvétel és grafológiai elemzés is várja majd a látogatókat. A Mosonyi utcai épület előtt áll majd egy Moszkvics típusú, az 1960-as években használt veterán rendőrautó, az a Kawasaki motor, amit a rendőrség a '80-as években kapott az osztrák kollégáktól, valamint egy-egy, napjainkban használt szolgálati jármű. Az intézmény udvarán az érdeklődők megismerhetik a kutyás járőrök intézkedéseit, lesz önvédelmi és közelharc-bemutató, s drog- és robbanószer-kereső kutyák is fellépnek a közönség előtt. A múzeum munkatársai a szombaton 17 órakor kezdődő, másnap hajnali 2 óráig tartó esemény keretében félóránként tárlatvezetést tartanak, végigjárva az állandó kiállításokat. Szakértők vezetésével a látogatók megtekinthetik például a rendőrség történetét 1848-tól, több mint ezer tárgyi emlék segítségével áttekintő tárlatot, valamint a bűnjeleket és bűnügyi technikusok munkáját bemutató kriminalisztikai kiállítást.

Kiállítás a misztikus Indiáról
A misztikus Indiáról nyílik kiállítás a fővárosi Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeumban, ahol Sass Brunner Erzsébet és leánya, Brunner Erzsébet munkáit tekinthetik meg az érdeklődők. A két festőnő Sass Brunner Erzsébet (1889-1950) és leánya, Brunner Erzsébet (1910-2001) Indiában élt és alkotott. Brunner Erzsébet halála után végrendeletében 62 festményt hagyott a Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeumra, ezen alkotások láthatóak a múzeum legújabb kiállításán. Brunner Erzsébet művészetének egyik elsődleges ihletője az indiai vallásosság, de számos tájkép és portré is szerepel alkotásai között. A február 17-ig látható tárlathoz különleges, gyerekeknek szóló kiadvány is készült.

Tűzfesztivál a 100 éves Vajdahunyadvárban
Tüzet csiholó ősember, tűzzsonglőrök, tábortűz, Szent Iván napi tűztánc, tüzes borok. Mindez csupán rövid kivonata a Tüzes Múzeumok Éjszakája programjának, amely ezúttal az idén éppen 100 éves Vajdahunyadvár teljes udvarát betölti majd. A látogatók tanulhatnak szerelmi varázslást, kóstolhatnak bájitalt, és akár a századelő ételeit is megkóstolhatják. A fáklyás vártörténeti séta során pedig a Vajdahunyadvár stílusjegyeit és történetét fedezik fel.

Gömböc a Műegyetemen
A Gömböc, az év egyik legnagyobb nemzetközi matematikai szenzációja és magyar találmánya a Múzeumok Éjszakáján kerül be állandó kiállításra a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) könyvtárába. Az idén 225 éves egyetem központi könyvtára első ízben kapcsolódik be a programsorozatba. Több előadás is elhangzik: az egyiket a 90 éves elektroncsőnek szentelik, a másikat a Magyar Kémikusok Egyesületének, amely az idén ünnepli centenáriumát, s lesz egy beszélgetés a Művészetek Palotájának építészeti és akusztikai megoldásairól is.

Kinyitják a régi Zeneakadémiát
A Régi Zeneakadémia Andrássy úti épülete, a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont is hajnalig nyitva lesz. A program a Budapest Táncművészeti Stúdió bemutatójával kezdődik. A műsor első részében a Kárpát-medence táncaiból látható válogatás, a másodikban pedig latin táncokban gyönyörködhet a közönség. Ezután a Régi Zeneakadémia Bach-termének orgonáját két egyetemi hallgató, Balog Norbert és Mekis Péter mutatja be az érdeklődőknek. Este múzeumi vezetésen ismerkedhetnek meg a látogatók egyebek között Liszt Ferenc különleges hangszereivel.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat kincsei
Az érdeklődők előadások és filmek segítségével ismerhetik meg a meteorológia történetét, és lehetőségük nyílik arra is, hogy a szolgálat tévéstúdiójában időjárás-jelentőként is kipróbálják magukat. A látogatók megtudhatják, hogyan készülnek az előrejelzések, megtekinthetik a meteorológiai munkaállomásokat, megismerkedhetnek az előrejelző és kutató szakemberekkel, tájékozódhatnak továbbá arról is, hogy miként változtatja meg a klímaváltozás életünket, és mit tehetünk ez ellen. A szolgálat első múzeuma 1896-ban létesült, de 1945 és 1950 között megsemmisült. A múzeum 1991-ben született újjá. A megmentett, ismét előkerült és az újonnan gyűjtött eszközök tárlói az OMSZ központi épületének folyosóin kaptak helyet. Ma a gyűjtemény 469 tételt számlál, amelyek 26 vitrinben és 16 tárlóban láthatók tematikus felosztásban. A kiállított tárgyak között szerepelnek magaslégköri és földfelszíni műszerek, csillagászati eszközök, emléktárgyak, díjak, kitüntetések, fotók. A méretesebb emléktárgyak között látható egy ionoszféravizsgáló készülék és egy jégeső-elhárító rakéta is. A tárlatvezetések félóránként indulnak az OMSZ épületében.

Egy balzsamos erotikus éjszaka
Az Aquincumi Múzeum ez évi programajánlatának középpontjában az ókor erotikája áll. Több műfaj keveredik az éjszaka ajánlatában, több irányból szeretnék megközelíteni ezt a múzeumokban ritkán hangsúlyozott témát. A program különlegességét éppen az adja, hogy csak erre az egyetlen éjszakára kívánják a látogatók elé tárni a témát. Tekintettel az esetleges gyerekközönség látogatására, a sikamlósabb részletek 22.00 óra után kezdődnek.

Rendhagyó történelemóra
A Terror Háza Múzeum hajnali kettőig várja az érdeklődőket, akik megismerkedhetnek a "pesti srácokkal", akik 1956-ban megváltoztatták a történelem folyását, éjfélig pedig rendhagyó történelemórán vehet részt a közönség.

Ismerje meg a programsorozatban résztvevő múzeumok összes programját!

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár