2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Korszerűsítik az auschwitzi múzeumot

2006. december 11. 10:15

Korszerűsíteni fogják az egykori auschwitzi haláltábor múzeumát - jelentette be Piotr Cywinski, az intézmény igazgatója.

`A jelenleg látható kiállítás az ötvenes években készült el, az újnak figyelembe kell majd vennie mind a friss történelmi tudást, amelyre azóta tettünk szert, mind a múzeumok berendezésének új módszereit` - közölte az igazgató. Hozzáfűzte: szó sincs valamiféle Disneyland stílusú változatásról, a tényeket továbbra is egyszerűen, visszafogottan mutatják be, éppen így mondanak a legtöbbet az utókornak.

Nemzetközi Auschwitz Tanács a korábbi viták után a múlt héten Varsóban tanácskozott és zöld utat adott ahhoz, hogy kidolgozzák a múzeum új koncepcióját, amelyet a továbbiakban különböző körök elé terjesztenek, véleményt mondanak majd róla a tábor még életben lévő volt foglyai, a történészek és a muzeológusok.

A változtatások csak Auschwitz I-et érintik majd, a tábor legrégibb részét, ahol a jelenlegi kiállítás található az egykori 4-es, 5-ös, 6-os, 7-es és 11-es fogolybarakkban. Auschwitz I vörös téglaépületei eredetileg kaszárnyának készültek, és ezekben állítottak ki például sok ezer bőröndöt, amelyekkel az áldozatok a táborba érkeztek, és itt láthatók többek között a szemüvegek, és a cipők, amelyeket viseltek, mielőtt a halálba küldték őket.

A három kilométerre lévő Auschwitz-Birkenau területét, ahol a nácik 1,1 millió embert, főleg kelet-európai - és legnagyobb számban magyar - zsidót végeztek ki, nagy többségüket a gázkamrákban, nem érinti a változtatás. Itt elsősorban állagmegőrző munkálatokra kerül majd sor, megakadályozandó, hogy a németek által a tábor kiürítésekor, 1945-ben felrobbantott gázkamrák maradványai még inkább a földbe süllyedjenek és szinte észrevehetetlenné váljanak.

"Azt akarjuk, hogy azok a fiatalok, akik felkeresik a tábort, ne csupán az emberiség legnagyobb drámájának képeit vigyék magukkal, de legyenek tudatában az áldozatok hősiességének, kölcsönös segítségnyújtásának és szolidaritásának is" - magyarázta el az AFP-nek Piotr Cywinski. Nagyobb részt szentelnek az Auschwitz-Birkenau Sonderkommando 1944 nyári felkelésének is. Az új kiállításon arról is szó lesz, arról, hogy a külvilág hallgatott, szinte semmit sem tett azért, hogy megakadályozza emberek millióinak elpusztítását - mondta el az igazgató.

Az átalakításra gyakorlati megfontolásokból is szükség van. A múzeumot évente több mint egymillió látogató keresi fel, emiatt Auschwitz I barakkjainak tartógerendái meggyengültek, a kiállítás anyagát ezért a földszinti részen kell elhelyezni.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár