2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

XXIII. János értesítette a Holokausztról a Vatikánt

2006. december 8. 11:45

Egy nemrég napvilágra került távirat új fénybe helyezi, és egyben megcáfolja azt az állítást, miszerint a Vatikán nem tudott volna a Holokausztról.

XXIII. János

Angelo Giuseppe Roncalli érsek, a későbbi XXIII. János pápa 1935 és 1945 között Isztambulban volt pápai nuncius. Az egyházi vezető baráti kapcsolatban volt Haim Barlas-szal, a helyi zsidó vezetővel - derül ki egy izraeli magángyűjteményből nemrég előkerült, francia nyelvű levelezésükből.

A levelek szerint Roncallit nagyon zavarta, hogy a Vatikán sokáig annak ellenére is hallgatott, hogy tökéletesen tisztában voltak azzal, hogy mi történik Európában. Kiderült az is, hogy az érsek egy ponton feljebbvalói tájékoztatása nélkül cselekedett: 1943-ban személyesen írt Tisónak, a fasiszta Szlovákia vezetőjének, és a zsidók deportálásának leállítását kérte.

1944. június 23-án aztán Barlas átadta Roncallinak azt a 30 oldalas jelentést, amelyet ma Auschwitz Jegyzőkönyv néven ismerünk, és amit két, a táborból áprilisban megszökött fogoly állított össze. A későbbi pápa megdöbbenésében azonnal összeállított egy rövid kivonatot, amit táviratban továbbított az egyházi államba. Távirata világossá tette: a tábor célja a zsidók tömeges megsemmisítése.

A telegram dátuma azonban ellentmond annak a hivatalos vatikáni állításnak, amely szerint ők csak 1944. októberében értesültek a borzalmakról. A pápai állam illetékesei eddig nem válaszoltak a megkeresésre - írta a BBC, hanem riporterük kérdését továbbították a korszakkal foglalkozó történészeiknek.

Mindamellett a Vatikán archívumából legutóbb csupán a XI. Pius pápaságára vonatkozó iratanyagokat oldották fel a titkosítás alól, és a szentté avatás előtt álló XII. Pius esetében ez még nem történt meg. A kérdés tisztázására és hiteles dokumentumokkal történő igazolásra így még várnunk kell.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár