2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Budapesten tanácskoztak a holokausztkutatók

2006. december 3. 15:30

A holokauszttal foglalkozó kutatók és pedagógusok tanácskozását rendezte meg vasárnap Budapesten a Task Force (TF) nemzetközi szervezet.

A vallások közötti intenzívebb párbeszédhez is hozzájárulhat az 1998-ban létrejött szervezet - mutatott rá a sajtótájékoztatón a szakállamtitkár. A 24 tagországot számláló szervezet legfőbb feladata az együttműködés megteremtése az oktatásban, a kutatásban és emlékeztetésben - közölte Magyar Bálint, a TF magyarországi vezetője, egyben a szervezet idei soros elnöke.

Hangsúlyozta, a folyamatos oktatás azért is fontos, hogy a fiatalokkal ne csak megértessék a 62 évvel ezelőtti `magyar sorstragédia` okait, de elérjék náluk azt is, hogy az antiszemita és rasszista érzelmeket `rekesszék ki a szívükből`. A volt oktatási miniszter, éles hangon szólt a kormányellenes tüntetéseken az elmúlt hónapokban látható Árpád-sávos zászlók használatáról; szerinte akik ezeket a zászlókat lobogtatták, nyilas jelképekkel éltek. Magyar Bálint úgy fogalmazott: `A történelmi jelképeket néha a történelem felülírja. A használatuk kontextusa az, amely meghatározza a jelentésüket. Ezt politikusoknak világosan tudniuk kell, és az oktatásnak arról is kell szólnia, hogy ezeket fel lehessen ismerni, és fel tudjuk vértezni a gyermekeinket`.

A TF soros elnökeként a 2006-os esztendő egyik fontos fejleményének nevezte, hogy létrejött egy amerikai-magyar vegyesbizottság, amelynek a holokauszttal kapcsolatos magyar iratanyagok kezelése és hozzáférhetővé tétele lesz a feladata. Azért vállaltuk el a soros elnökséget, hogy megmutathassuk nemzetközi szinten is, hol tart nálunk a vészkorszak kutatása és oktatása - mondta a sajtótájékoztatón Loboda Zoltán, a TF miniszteri biztosa, az oktatási tárca munkatársa. Hozzátette: a balkáni országok felé igyekeztek nyitni, minél több országot próbáltak meg rábírni arra, hogy csatlakozzanak a szervezethez.

A Task Force módszertanának egyik `követeként` szólalt fel a magyar származású oktató, Chava Baruch, a jeruzsálemi Jad Vashem Intézet munkatársa. Kitért arra, hogy eddig mintegy 250 magyar történelemtanár vett részt Izraelben tanfolyamon, ahol arra igyekeztek felhívni a figyelmüket, hogy ma már nem sokkoló tényekkel, hanem inkább interdiszciplináris eszközökkel kell eljutni a fiatalokhoz - mondta. A sajtótájékoztatón megjelent David Admon izraeli nagykövet is.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár