Hitler elfeledett szövetségesei

Készül a Vizsolyi Biblia hasonmás kiadása

2006. november 21. 11:00

Jelenleg még nyomdai előkészítés alatt áll, de várhatóan 2007. első felében, bőrkötésben, időálló papír felhasználásával megjelenik az 1591-ben készült Vizsolyi Biblia hasonmás kiadása.

Károlyi Gáspár, a tudós reformátor és névtelen munkatársai elsőként fordították le magyar nyelvre a teljes Bibliát, amelyet Vizsolyban nyomtattak ki nyolcszáz példányban a 16. században. Az eredeti Bibliát a vizsolyi református templomban sokáig kézbe lehetett venni, később azonban üvegtárolóba helyezték, miután több lapja eltűnt. A tároló nem akadályozta meg a tolvajokat abban, hogy ellopják az egész kötetet: 2002. februárjában eltűnt, de 2003. októberében megkerült.

Hasonmás kiadás eddig két alkalommal került forgalomba, de eddig csak kétkötetes változatban. A jövő évben megjelenő Biblia azonban egykötetes lesz, mert az iratkezeléssel, digitalizálással is foglalkozó kiadó szakembereinek feltételezése szerint az eredeti mű egykötetes volt. További érdekesség, hogy a kiadó megkapta azt a nyomólemezt, amelynek mintája az eredeti alkotás borítóján és hátoldalán látható, így a hasonmás kötet az eredetihez hasonló díszítéssel jelenik meg.

A Bibliát korlátozott számban, 2500 példányban adják ki, és a kiadó elsőként a könyvtárak és a református egyház boltjai részére szeretné elérhetővé tenni. A kötet bolti ára várhatóan 50 ezer forint lesz, míg a könyvtárak és a református egyház boltjai 40 százalék kedvezménnyel (vagyis 30 ezer forintért) juthatnak a Vizsolyi Biblia hasonmás kiadásához - értesült az MTI a kiadótól.

Még karácsony előtt boltba kerül az a tanulmánykötetet, amelyben a kora újkori Magyarországon megjelenő magyar nyelvű Biblia kiadásokról, a korabeli bibliaolvasási gyakorlatról lehet olvasni. Ugyancsak decemberben kerül boltokba a hasonmás kötet elektronikus változata, így a jelenlegi technikai lehetőségek segítségével bárki számára lehetővé válik, hogy lapról lapra forgassa a 16. században készült művet.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)
Címkék
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!