A vörösterror 133 napja

Európa külön listáz

2006. május 3. 08:00

Közös szándéknyilatkozatot terjesztett elő az európai kulturális örökség jegyzékének létrehozásáról Magyarország, Spanyolország és Franciaország. Az ok: nehézkesen, lassan kerülnek fel a tagságra érdemesített építészeti emlékek, természeti különlegességek az UNESCO világörökségi listájára - írta a Népszabadság.

Ráadásul más kontinensek képviselői azt állítják, hogy a listán Európa túlreprezentált. A megoldás, azaz egy új lista, most kézzelfogható közelségbe került. Granadában közel harminc ország mintegy kétszáz képviselője vitatta meg, hogy miként lehetne elősegíteni a kultúrák közötti párbeszédet.

Az európai jegyzék ötletét Franciaország vetette fel, amelyhez hamarosan csatlakozott az említett két másik ország. A lényeg: kell egy gyorsabb, rugalmasabb lista, amelyre olyan nevezetességek kerülnek fel, amelyek révén az európai országok lakói többet tudhatnak meg a másik országról, Európáról, a kontinens kultúrájáról, hagyományairól, építészeti emlékeiről, az itt élők mindennapjait befolyásoló folyamatokról.

Azt éppen Bozóki András kulturális miniszter javasolta, hogy a világörökségtől eltérően Európa esetében ne válasszák szét az épített örökséget a szellemi örökségtől. Május közepén az uniós országok kulturális minisztereinek szokásos brüsszeli találkozóján egyeztetik a részleteket.

A teljes cikk a Népszabadságban

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!