2020. tavasz: Halálos tudomány

Rekonstruálták Arkhimédész halálsugarát

2005. október 24. 10:30

Nemrég kísérlettel igazolták a kutatók, hogy Arkhimédész híres fegyvere létezhetett: az irányított napsugarak ugyanis kiégethetik egy fából készült hajó oldalát.

Görög és római történészek azt állítják: kétezerkétszáz évvel ezelőtt, Szürakusza ostrománál nem mindennapi hadászati cselt vetett be az ókor egyik legkiválóbb matematikusa, Arkhimédész. Feltételezésük szerint egy tökéletesen kifényesített tükör segítségével továbbította a Nap összegyűjtött sugarait az ellenséges római csatahajókra, így véve azokat tűz alá - tudhatjuk meg a New York Timesból.

Egy évvel ezelőtt a Discovery Channel Állítólag...Városi Legendák (Mythbusters) című műsorának készítői utánajártak a témának. Miután az elméletet nem sikerült megvalósítaniuk a gyakorlatban, sikeresen lerombolták ezt a mítoszt is.

Idén, október 4-én azonban a Massachusetsi Technológiai Intézet professzora, dr. David Wallace és osztálya tett még egy próbát. Habár dr. Wallace előzőleg kinyilvánította kétségét, mondván, "csak néhányan gondolták úgy, hogy technikailag lehetséges" az ötlet kivitelezése, úgy látszik, adott még egy esélyt Arkhimédésznek. Az iskola garázsának tetejére százhuszonhét kisebb méretű tükröt helyeztek el, mintegy száz lábnyi távolságra egy hajó oldalának fából készült makettjétől. Az aznapi felhős időjárásnak elég volt tíz perc: amikor kitisztult az ég, a kísérlet sikerrel zárult, mert a hajó lángra gyúlt.

"Nem azt próbáljuk felmérni, vajon Arkhimédész tényleg megtette -e ugyanezt vagy sem" - mondja a professzor. "Ehelyett csupán megmutattuk, hogy lehetséges a művelet" - mondta.

Peter Rees, a tévéműsor producere megtapsolta az eredményt, hozzátéve: "Itt az Állítólag...Városi Legendákban mindig örülünk annak, ha bármilyen fajta kvázi történelmi/tudományos vitába keveredünk. Különösen, ha mi súgtunk". Wallace-hoz hasonlóan ő is azt mondja, a sikeres kísérlet nem bizonyíték arra, hogy az ókori tudós ténylegesen "használta" volna a halálsugarat, vagy hogy valódi hajókon, életszerű körülmények között a dolog tényleg funkcionált volna. "A lényeg az elmélet működőképessége."

2020. tavasz: Halálos tudomány
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!