2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A legbátrabb város: a „csehkiverésre” emlékeznek Balassagyarmaton

2019. január 24. 10:45 MTI

Január 29-én száz éve lesz annak, hogy Balassagyarmat sikeresen vívta meg városvédő harcát, kiűzve a megszálló cseh katonaságot. Ezzel Magyarország része maradt, és az Országgyűlés döntése alapján a Civitas Fortissima, azaz a legbátrabb város címet viselheti. Balassagyarmaton a centenárium alkalmából négynapos ünnepségsorozatot szerveznek, fegyveres hagyományőrzők a laktanya ostromát is felelevenítik.

A programokról Csach Gábor alpolgármester (Fidesz-KDNP) az MTI-nek szerdán elmondta, hogy szombaton tudományos konferencia lesz a városházán Hogyan veszett el? - Hatalomváltás, fegyveres küzdelmek, emberi sorsok a Felvidéken 1918-1919-ben címmel szlovák és magyar történészek részvételével. A "csehkiverés" volt városparancsnokának emléket állítva felavatják Baráti Huszár Aladár emléktábláját a Civitas Fortissima Múzeumnál, este pedig zenei gála lesz a Vármegyeháza dísztermében. A Balassagyarmathoz kötődő előadóművészek koncertjén fellép mások mellett Banda Ádám hegedűművész, Eszményi Viktória énekesnő és Magyar Valentin zongoravirtuóz is.

Délelőtt a Nyírjesi tóban a bátrak úszását szervezik meg az emlékév tiszteletére, majd a IX. Legbátrabb város emléktúra indul Magyarnándorba, ahol megkoszorúzzák a hősi halált halt katonák emléktábláját.

Ünnepi felekezeti istentiszteletet tartanak az elesett hősök emlékére vasárnap, majd honvédelmi emlékünnepség keretében Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára adja át a felújított hősi temetőt. Délután idézik fel a laktanya ostromát. Az eredeti fegyverzettel és egyenruhában felvonuló cseh és magyar katonaság, a vasutasok és polgárok hadijátéka a száz évvel ezelőtti katonai eseményeket mutatja be a város főterén M. Nagy Richárd rendezésében. Este Matúz Gábor A legbátrabb város című dokumentum-játékfilmjét vetítik le a Madách moziban.

A város iskoláiban hétfőn Kapa Mátyás, a Maradj meg magyarnak - Balassagyarmat regénye című könyv szerzője rendhagyó történelemórák keretében idézi fel az 1919-es történéseket a diákoknak. Megrendezik a XI. Civitas Fortissima Kárpát-medencei történelmi vetélkedőt, bemutatják Nagy László Baráti Huszár Aladár életpályáját feldolgozó könyvét. Este fáklyás felvonulás lesz Balassagyarmaton a "csehkiverés" legfontosabb helyszíneinek érintésével.

A Civitas Fortissima szobornál tartott keddi ünnepi megemlékezésen Medvácz Lajos polgármester és Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke mond beszédet. Közreműködik Csernák János színművész, valamint a városban működő kórusokból, vegyeskarokból szervezett száz fős Egyesített Városi Kórus. A megemlékezés után ünnepi képviselő-testületi ülésen adják át a városi kitüntető címeket és az erre az alkalomra alapított Civitas Fortissima Emlékérmeket. Este a Kormorán együttes ad koncertet a vármegyeházán, a programsorozat ünnepi tűzijátékkal zárul Balassagyarmaton.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár