2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ércbe öntik Szabó Lőrinc alakját a költő „tündérvárosában”

2017. október 3. 12:31 MTI

Szabó Lőrinc költő, műfordító mellszobrát avatják fel kedden Balassagyarmaton halálának 60. évfordulóján - közölte az alpolgármester hétfőn. A Nógrád megyei város, ahol Szabó Lőrinc gyermekéveit töltötte, ezzel tiszteletét fejezi ki nemcsak a költő, hanem Borsos Miklós 1979-es mellszobra iránt is, amelyet éppen húsz éve loptak el a Palóc ligetből - mondta Csach Gábor.

A művészettörténész alpolgármester hozzátette: Petró György balassagyarmati szobrászművészt bízták meg az új mellszobor elkészítésével úgy, hogy az valamennyire idézze meg a Borsos-művet, mivel az eredeti, 1997 áprilisában eltűnt mellszobor öntőmintáját nem sikerült megtalálni. Az új szobrot a régi helyén állítják fel a Palóc ligetben.

Szabó Lőrinc (1900-1957) gyermekkorában, 1905 és 1909 között élt Balassagyarmaton, amikor odahelyezték mozdonyvezető édesapját. A költő műveiben később „tündérvárosként” emlékezett Balassagyarmatra és több versében is említi a várost mint boldog gyermekkora helyszínét.

Csach Gábor kitért rá: Balassagyarmat élen jár a Szabó Lőrinc-kultusz ápolásában. Nevét viseli egy általános iskola, szobra áll a Jánossy-képtárban és az iskolában, emellett egykori lakóhelyén, a régi Templom, ma már Szabó Lőrinc utcában tábla őrzi emlékét és emléktáblát avattak a városban 2010-ben, Szabó Lőrinc születésének 110. évfordulóján is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár