2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Aznap: 1973. január 12.

2019. január 12. 09:49 Múlt-kor

1973. január 12-én Új-Zélandon nudista kongresszust tartottak, kiderült, hogy Kispesten tehermentes húsokkal üzérkedtek a hentesek, Bangkokban egy ingerlékeny sofőr tüzet nyitott egy buszvezetőre, aki nem kapcsolta le a reflektort, TU-154-eseket vett a Malév, Buenos Airesben egy börtönpszichiátert raboltak el, a felbocsátott Luna-21 űrállomás Hold körüli pályára állt be, Ázsiában a kókuszdió-közösség tagjai meglepő módon kiálltak a kókuszdió mellett, Ceauşescu „barátságos integetéssel búcsúztatta” Pakisztán népe az ázsiai országban tett látogatásának utolsó napján. Ám mindezek mellett eltörpült egy hír, amely valójában aznap a legfontosabb volt a magyar lakosság számára.

A betörő buktatta le az üzérkedő henteseket

A kispesti Kossuth téri piac hentesbolt tulajdonosainak nagyon jól ment az üzlet, meg is gazdagodtak belőle szépen, csakhogy törvénytelenül, ugyanis három év leforgása alatt félmillió forint illegális forgalmat bonyolítottak le. A 33 éves Győrik Pál „két-három hetenként hatvan-hetven kiló nyers húst vitt a lakására, s mázsaszámra készítette a füstölt kolbászt, a hurkát, amit azután a boltban eladtak, anélkül, hogy az üzleti könyvbe bejegyezték volna — tehát tehermentesen” – írta 1973. január 13-án a Népszava a kispesti hentesek egy nappal korábban nyilvánosságra került „disznóságairól”. Ügyesen kenték meg az őket ellenőrző elvtársakat, volt, akinek ingyen húst adtak, volt, akit jól megvendégeltek, olykor pedig egy-egy kézfogáskor a készpénz is előkerült. Végül a romlott hús, egy betörő és kapzsiságuk buktatta le őket. Csupán egyiküket „hatféle bűncselekmény — üzérkedés, sikkasztás, hanyag kezelés, vásárlók jelentős megkárosítása, hivatali vesztegetés és jogtalan előny követelésével elkövetett vesztegetés — miatt vádolta az ügyészség.”

Nudista kongresszus

„Nudista kongresszust tartottak az új-zélandi Aucklandben. Az ország igazságügyminisztere kijelentette, nincs kifogása a nudizmus ellen, egyetlen kívánsága, hogy ne a nagy nyilvánosság előtt legyenek meztelenek” – írta a Magyar Nemzet.

Nem tompította le a reflektort, mire a másik sofőr tüzet nyitott

„Egy ingerlékeny teherautó-sofőr péntekre virradó éjjel Bangkoktól mintegy 50 kilométerre egy autóbusz két utasát megölte, három utast pedig súlyosan megsebesített. A két jármű találkozásakor az autóbusz sofőrje nem tompította le a reflektorok fényét, mire a teherautó-sofőr automata fegyverrel tüzet nyitott a buszra” – írta a Népszava.

Szolgáltatásait a hölgyek kívánták igénybe venni

„Sokat ígérő hirdetést tett ki az angliai Presbury egyik üzletének kirakatába egy Roy Sheldon nevű fiatalember: „Egy férfi munkát keres. Hívjon bármikor. Bármit elvégzek”. „Az első hívásnál még azt hittem, elájulok” — nyilatkozta Sheldon felesége. A fiatalember szolgálatait ugyanis a város elvirágzó hölgyei akarták igénybe venni” – számolt be a Magyar Nemzet a különleges hírről.

TU-154-es repülőgépeket vásárolt a MALÉV

A MALÉV három darab TU-154 típusú szovjet utasszállító repülőgép vásárlásáról írt alá megállapodást Moszkvában. A 20 millió rubel értékű szerződést ünnepélyes keretek között írta alá a szovjet fővárosban Lenért György, a MALÉV vezérigazgatója. A Népszava így magasztalta a repülőgéptípust: „A TU-154-es gépek jelenleg a világ legkorszerűbb utasszállító gépei közé tartoznak. Egyesítik magukban a TU-104-es típus sebességi mutatóit (950 kilométer óránként) az ugyancsak népszerű IL-18-asok kitűnő fel- és leszálló-tulajdonságaival.”

Elrabolták a börtönpszichiátert

„Elrabolták ismeretlen tettesek Mario Norberto Aquila börtönpszichiátert Buenos Airesben. Az akciót a helyi lapok szerint két férfi és három nő hajtotta végre” – számolt be a Magyar Nemzet.

Hold körüli pályán a Luna-21

„A január 8-án felbocsátott Luna-21 szovjet automatikus űrállomás pénteken Hold körüli pályára tért. Az állomással állandó a rádiókapcsolat. A telemetrikus adatok szerint a Luna-21 valamennyi berendezése normálisan működik. Az űrállomás repülése alatt rendszeresen létesített rádiókapcsolatok révén módosították a pályaelemeket és ellenőrizték a berendezések működését” – írta meg a Népszabadság.

Egészségtelen-e a kókuszolaj?

„Az ázsiai kókuszdió-közösség országai összehangolt akciót indítanak a kókuszolaj egészségre káros hatását hangoztató hírverés ellen. (A közösség tagjai: India, Indonézia, Malaysia, Fülöp-szigetek, Srí Lanka és Thaiföld.) A közösség értekezlete leszögezte, hogy a kókuszolaj elleni kampány tudományos alapja egyáltalán nem tisztázott, és így korántsem bizonyos, hogy a telített zsírok fogyasztása összefüggésben van a vérkeringési és szívbántalmak fellépésével. Az értekezlet foglalkozott a termelő országok értékesítési stratégiájával is, és megállapította, hogy a következő évtizedben a kókuszolaj kínálata várhatóan meghaladja a keresletet” – számolt be aznap a Világgazdaság.

Fekete krónika

„Szabálytalan helyen ment át az úttesten Budapesten a XIX., Nagykőrösi út és Kund utca kereszteződésében Opoczki István 75 éves nyugdíjas, és egy 51-es jelzésű villamos halálra gázolta. Mosonmagyaróvárott Kopia Bertalan 60 éves fuvaros kerékpárjával az őt szabályosan megelőző kamion pótkocsijának hajtott. A kerékpáros olyan súlyosan megsérült, hogy kórházba szállítás után meghalt” – adta hírül a Népszava.

Jégtörő hajók

„A Dunán dolgozó jégtörő hajók visszatértek bajai támaszpontjukra. A jugoszláv folyamszakaszról is megérkezett az öt magyar jégtörőhajó, amely az erős zajlás idején segítséget nyújtott a jégtáblák leúsztatásához, a torlaszok kialakulásának megakadályozásához. A bajai támaszponton most 16 jégtörőhajó áll készenlétben, hogy szükség esetén ismét felvegye a harcot a jéggel” – adta hírül a Népszabadság.

Nicolae Ceauşescu elvtárs befejezte pakisztáni látogatását

„Nicolae Ceauşescu, Románia Szocialista Köztársaság Államtanácsának elnöke Elena Ceauşescu elvtársnővel együtt a Pakisztán Iszlám Köztársaságban Zulfikar Ali Bhutto elnök meghívására tett hivatalos látogatás után péntek délelőtt elutazott Karacsiból” – tudhatta meg a közönség a Megyei Tükörből. A vendégeket kikísérte a repülőtérre Mir Raszul Bux Talpur kormányzó, Muntaz Ali Bhutto, a tartomány első minisztere, valamint Akbar Khan pakisztáni belbiztonsági miniszter és felesége. Fontosnak tartották megemlíteni, hogy a kormányzói palotából a repülőtérig vezető útvonalon a város lakosai tapssal és barátságos integetéssel üdvözölték a román államfőt.

Egy győzelem, egy vereség

„Hosszú évek hagyományainak megfelelően ezúttal is részt vesz az Egri Dózsa OB I-es vízilabdacsapata a hollandiai Van Hasselen nemzetközi tornán. Az egriek már többször hozták haza a trófeát, most azonban egy győzelemmel és egy vereséggel kezdtek. A CN Barcelona ellen 10:3-ra nyert a magyar együttes, viszont a házigazda Amersfoort csapatától 12:8 arányban vereséget szenvedett. Az egriek a torna után még három mérkőzést játszanak Utrechtben és Amszterdamban” – írta a Népsport.

Csendőrbál —1973

Szép kiállítású meghívóban olvashatjuk: „Szeretettel meghívjuk barátainkat és bajtársainkat kedves családjukkal együtt a hagyományos „Csendőrbálra, melyet a torontói csoport január 13-án, szombaton este 7 órai kezdettel rendez a Szent Erzsébet Hall mindkét termében” – írta a New York-i Magyar Élet. A belépődíj személyenként $4.00. Az est tiszta jövedelmét, – mint az a múltban is – a csendőrök jótékony célra fordítják. Magyaros büféről és italokról a rendezőség gondoskodott. Cigányzene és tánczene biztosítja a hangulatot. Asztalfoglalás az érkezés sorrendjében történik. A meghívókat – az est zártkörű jellegére való tekintettel – jegyváltáskor kérik felmutatni.

Emelkedett a budapesti dolgozók átlagkeresete

„A Szakszervezetek Budapesti Tanácsának pénteki ülésén megállapították, hogy a főváros üzemeiben a termelékenység kedvezően alakult, tavaly 7-8 százalékkal emelkedett. Így a munkáslétszám csökkenése ellenére a termelés nem esett vissza, hanem 2-2,5 százalékkal nőtt. Az állami iparvállalatok jövedelme ennél is nagyobb mértékben, 9 százalékkal emelkedett” – írta büszkén a Magyar Nemzet.

Magyarország első túszejtése

1973. január 12-én valamivel dél után Balassagyarmat utcáit harangok kongása, tehergépkocsik dudálása és kutyák ugatása verte fel. A Geisler Eta Leánykollégium elbarikádozott szobájában 14 túsz és a fegyverekkel felszerelkezett Pitnye testvérpár kapta fel a fejét. Az idősebb fiú meggondolatlanul kilesett az ablakon, amikor egy mesterlövész célzott és lőtt. Öccse megadta magát a helyiségbe betörő rendőröknek, Magyarország történetének első, öt napja tartó túszdrámája véget ért. A túszdráma napjai alatt hírzárlatot rendeltek el a magyar sajtóban, Balassagyarmatot hermetikusan elzárták a külvilágtól, csak január 13-án látott napvilágot valamennyi újságban azonos, szűkszavú, ám igen lényegretörő MTI-közlemény.

„A Belügyminisztérium közli, hogy január 8-án, Balassagyarmaton két fegyveres bandita. Pintye András 19 éves foglalkozásnélküli és öccse, Pintye László 18 éves ipari tanuló, helybeli lakosok lopott géppisztollyal és pisztollyal felfegyverkezve behatoltak a középiskolás leánykollégiumba, és fenyegetéssel, erőszakkal túszként fogva tartottak 14 diáklányt. A hatóságoktól feltételeik teljesítését követelték, többek között, hogy adjanak számukra különböző fegyvereket, és jelentős pénzösszeget, továbbá biztosítsanak autóbuszt és repülőgépet külföldre jutásukhoz. Azzal fenyegetőztek, hogy követeléseik megtagadása esetén a túszként fogva tartott lányokat kivégzik. A Belügyminisztérium szervei a bűncselekmény helyszínét és környékét azonnal lezárták, és megfelelő intézkedéseket tettek a leányok életének megmentése, biztonsága érdekében. 1973. január 12-én a rendőri intézkedések során a banditatámadás szervezőjét, a fegyveres Pintye Andrást megsemmisítették, társát, Pintye Lászlót letartóztatták. A túszként fogva tartott leányokat sértetlenül kiszabadították. Az ügy körülményeinek vizsgálata folyamatban van.” (Népszava, 1973. január 13.)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
(Népszava, 1973. január 13.)(Népszabadság, 1973. január 13.)(Népszava, 1973. január 13.)(Magyar Nemzet, 1973. január 13.)(Népszabadság, 1973. január 13.)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár