2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

5 bizarr történet, amely az első keresztes hadjárat során esett meg

2018. március 20. 13:58

Közel négy év telt el II. Orbán pápa keresztes hadjáratra felhívó híres beszéde és Jeruzsálem keresztény kézre kerülése között. Az első keresztes hadjárat előkészületének évei és a Szentföldre vezető hosszú úton számtalan furcsaság, bizarr epizód és tragédia esett meg.

Az állatok keresztes hadjárata

Az első keresztes hadjárat közvetlen előzményeként zajlott a szegények keresztes hadjárataként elhíresült eseménysorozat. A Remete Péter és tanítványai, Volkmar és Nincstelen Valter neveivel fémjelzett gyülevész sereg több részletben haladt végig Európán. Vonulásukhoz számos gyalázatos tett kötődik, így például több német városban is lemészérolták a helyi zsidó közösségeket, míg magyarországi fosztogatásaiknak csak az vetett véget, amikor Könyves Kálmán sereggel vonult ellenük.

Érthető módon már a kortársak sem tartották sokra a leginkább vándorprédikátorok által fanatizált tömegekből és rablólovagok közül toborzott, egyébként végül csúfos vereséget szenvedő sereget. Egy korabeli krónikás, Aacheni Albert például elborzadva beszélt a soraikban uralkodó vallási nézetekről is:

„Volt egy másik gyalázatos bűne ezeknek a lábon gyülekező embereknek, akik hülyék és őrülten felelőtlenek voltak, ami pedig – és effelől nem lehet kétség – utálatos Isten szemében és hihetetlen minden hívő számára. Azt állították, hogy egy bizonyos ludat a Szentlélek inspirált, míg egy nősténykecskét megszállt a Szentlélek. És ezeket aztán megtették vezetőiknek a Jeruzsálem felé vezető szent úton, amelynek során lelkesen dicsőítették is őket…”

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár