2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A keresztes hadjáratok idejéből származó kézigránátra bukkantak

2016. augusztus 30. 13:01

Néhány évvel ezelőtt találtak azt az ősi kézigránátot az izraeli partoknál, amelyet az azt öröklő család csak most adott át az Izraeli Régészeti Hatóságnak. A tárgyat – számos más, több évszázaddal ezelőttre datálható lelettel együtt – egy erőmű dolgozója találta meg.

A nehéz agyagból készült, láthatóan aprólékos munkával elkészített fegyvert eleink egyfajta középkori Molotov-koktélként alkalmazták – olvasható a Seeker.com cikkében. A „bizánci tűz” néven is ismert görögtűz nevű folyékony, gyúlékony anyaggal megtöltött eszközt lezárása után az ellenségre hajították. Mivel az anyag összetételének köszönhetően vízzel nem volt oltható, a tengeri csaták során előszeretettel alkalmazták hajók elpusztítására. Az Izraeli Régészeti Hatóság szakemberei szerint a kézigránátot gyakran alkalmazták a keresztes hadjáratok idején, a 11-13. században, de még a Mamlúk Birodalom idején, egészen a 16. századig felbukkantak a csatákban.

A fegyvert az észak-izraeli Hadera erőmű munkatársa, az azóta elhunyt Marcel Mazliah családja szolgáltatta vissza, nem ez volt azonban az egyetlen olyan tárgy, amely a férfi változatos gyűjteményének részét képezte. Mazliah családjának magyarázata szerint a férfi több éven át gyűjtötte össze ezeket a tárgyakat, míg az erőműben dolgozott. A leletek között található egy tű, egy középső bronzkori, több mint 3500 éves késfej, valamint 11. századra datálható gyertyatartó-töredékek, mozsarak és mozsártörők is.

Ayala Lester, az Izraeli Régészeti Hatóság kurátora egy közleményben kifejtette, az ősi tárgyakat feltehetően Szíriában készítették, és onnan kerültek a mai Izrael területére. A régészek szerint a fémtárgyak – amelyek közül számos díszített – feltehetően egy fémkereskedő hajójáról eshettek le valamikor a 7-11. században. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A tű és a késfejA kézigránát
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár