2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Hat híres gépeltérítési eset

2014. március 18. 11:35

A legutóbbi értesülések szerint a Malaysia Airlines eltűnt Boeing 777-esét gépeltérítők rabolhatták el, s az akcióban maguk a pilóták is részt vettek. A bűnözőknek több céljuk lehetett a 239 utast szállító géppel, amelyet már a fél világ keres Ausztráliától egészen Kazahsztánig - eddig hiába. Összeállításunkban a történelem számos gépeltérítése közül szemezgettünk.

Az első

A történelem első, feljegyzett és nyomon követett gépeltérítése egy kereskedelmi repülőgéppel történt meg 1948. július 16-án. A kísérlet kudarccal végződött, s a mindössze két éve működő Cathay Pacific légitársaság Miss Macao nevű,  PBY-5 Catalina típusú hidroplánja a kínai Makaó mellett a tengerbe csapódott.

A gép Makaóból Hongkongba tartott, amikor a felszállás után négy fegyveres férfi át akarta venni az irányítást a repülőgép felett, majd a terv szerint váltságdíjat követeltek volna érte. Nagy zűrzavar kerekedett a kis utasszállítón, s a pilóta megtagadta az engedelmességet, a másodpilóta pedig megtámadta az egyik gépeltérítőt. A kavarodásban a pilótát agyonlőtték, aminek következtében elvesztették az irányítást a hidroplán felett, amely 26 emberrel a fedélzetén a tengerbe zuhant. Csupán egy ember, Huang Ju élte túl a szerencsétlenséget, aki még a becsapódás előtt kiugrott a vészkijáraton. Később bevallotta: ő volt az egyik gépeltérítő.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár