Őrült uralkodók

Megfilmesítik a gladbecki túszdrámát

2014. január 21. 09:56 MTI

Filmet készít az 1988-as gladbecki túszdrámáról az ARD. A német közszolgálati televízió kétrészes játékfilmben dolgozza fel a történteket, de nem a túszejtők szemszögéből - írta a Der Spiegel című magazin.

"Elsősorban azt akarjuk bemutatni, hogyan mondott le a távolságtartásról a német sajtó és vált ezáltal a dráma szereplőjévé" - mondta el Regina Ziegler producer. A forgatási munkálatok 2015 tavaszán kezdődnek. Ziegler megbízásából két újságíró kezdett kutatásba az esetről, eredményeik szolgáltatták az alapot a film forgatókönyvéhez, amelyet Holger Karsten Schmidt ír.

Három napon át tartott a túszdráma 1988-ban, amikor két bűnöző, Hans-Jürgen Rösner és Dieter Degowski egy félresikerült bankrablást követően menekült a rendőrség elől, számos túszt ejtve. Egy rendőr és két túsz életét vesztette. A televíziók és rádiók élőben közvetítették az üldözést.

Nemcsak a politikát és a - kihagyott lehetőségek miatt - a rendőrséget érte számos kritika az esettel kapcsolatban, hanem a médiát is bírálták: a túszdráma közepette az újságírók többször is meginterjúvolták a bűnözőket, Udo Röbel, a Bild című lap későbbi főszerkesztője pedig egy ponton be is szállt a menekülő bankrablók autójába a túszok mellé.

2019. nyár: Őrült uralkodók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!