A vörösterror 133 napja

Törvénytelen lehet a macedón átvilágítás

2012. január 26. 17:22 MTI

A macedón alkotmánybíróság átmenetileg leállította az újságírók, egykori politikusok, ügyvédek és papok január óta folyó átvilágítását - jelentette csütörtökön az APA osztrák hírügynökség.


Az alkotmánybíróság azzal indokolta döntését, hogy ezek a személyek nem töltenek be közhivatalt. A végleges ítélet pár hónap múlva születhet meg.

A néhány évvel ezelőtt elfogadott átvilágítási törvény értelmében újságírókat is arra köteleztek, hogy 2012 februárjáig közjegyzőileg hitelesített okiratban nyilatkozzanak arról, hogy 1944 augusztusa után nem voltak tagjai az egykori jugoszláv titkosszolgálatnak. Az alkotmánybíróság most megerősítette azt a korábbi álláspontját is, hogy az átvilágítás nem terjedhet ki a Macedónia 1991-ben elnyert függetlenségét követő időszakra.

A balkáni ország média érdekvédői az elmúlt hónapokban ismételten hivatkozta arra, hogy a hatóságok az újságírók átvilágítását a sajtóra gyakorolt nyomás eszközeként használták fel. A Riporterek Határok Nélkül szervezet 173 országot felsoroló, idén publikált sajtószabadság rangsorában Macedónia a 94. helyen áll.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!