Hitler elfeledett szövetségesei

Honfoglalás kori tarsolylemezt tártak fel Pest megyében

2011. április 12. 12:15

Pest megye délkeleti részén három honfoglalás kori sír került elő, az egyikben egy előkelő rangú férfi veretes díszövét és tarsolyának fedőlemezét is megtalálták.


A Pest Megyei Múzeumok Igazgatóságának munkatársai Rácz Tibor Ákos és Füredi Ágnes vezetésével honfoglalás kori sírokat tártak fel a megye délkeleti részén. A mezőgazdasági munkálatok miatt veszélyeztetett temetőről lakossági bejelentés nyomán szerzett tudomást a területileg illetékes múzeum. Az eddig ismeretlen lelőhelyen a civil bejelentők kezdeményezésének és támogatásának köszönhetően a bejelentést követően április 5. és 8. között valósulhatott meg a néhány napos hitelesítő, leletmentő feltárás. A munkálatok hatékonyságához nagyban hozzájárult a bejelentők és néhány résztvevő önkéntes segítsége.

Három korabeli sír került elő a területen, részben igen figyelemre méltó leletanyaggal. Az egyik sír melléklet nélkülinek bizonyult, egy másikban a halott harcossal együtt temették el nyíltartó tegezét és lószerszámzatát jellegzetes alakú kengyelpárral, valamint csont oldaltagokkal ellátott zablával. A legkiemelkedőbb leletanyag a harmadik sírból került elő: az eltemetett férfi előkelő rangjára aranyozott ezüst veretes díszöve és tarsolyának fedőlemeze utalt. A sírban ezeken kívül lócsontokat, lószerszámzat és íjászfelszerelés maradványait találták a régészek.

A hiteles körülmények között, szakemberek által feltárt tarsolylemez országosan is kiemelkedő jelentőségű leletnek tekinthető. A Kárpát-medence területén mindezidáig alig két tucat hasonló tárgy ismert, ezeknek töredéke származik megfelelően dokumentált ásatásból. A klasszikus honfoglalás kori motívumkinccsel díszített lemez kompozíciója egyedi, kidolgozása magas színvonalat képvisel. Előkerülése a régió korabeli, eddig kevésbé felismert jelentőségére világíthat rá.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!