2023.tavasz: Régi csibészek
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Teljesen felújítják a lökösházi egykori Bréda-kastélyt

2010. december 17. 10:05 MTI

Teljesen felújítják és kulturális és turisztikai látogatóközpontot alakítanak ki a Békés megyei Lökösházán található Bréda-kastélyból - közölte a beruházó Informax Euro K+F Nonprofit Kft. képviselője Békéscsabán.

Megyeri Zsolt elmondta: a társaság a régiós operatív program segítségével nyert el több mint 287 millió forintos uniós támogatást, amelyhez biztosítja a további majdnem 51 millió forintos önrészt. A beruházás során teljesen felújítják a kéthektáros, ősfákkal övezett, korai klasszicista stílusban 1810 körül épült, ám az utóbbi 20 évben üresen álló, leromlott állapotú kastélyt.

A műemlék épület 280 négyzetméteres pincehelyiségében hungarikumkiállítást alakítanak ki, míg a 350 négyzetméteres földszinti részben időszakos kortárs képzőművészeti kiállításokat tekinthetnek meg az érdeklődők, de bemutatják a környékbeli egykori birtokok életét, valamint turisztikai információs pontot is elhelyeznek a látogatóközpontban.

A beruházás során igazi különlegességgel is készülnek, hiszen a kastély kupolájában kerül felfüggesztésre a Foacault-inga a párizsi Pantheonhoz hasonlóan, és amelynek mozgását a látogatók a kör alakú díszteremből, vagy a kupola galériájából figyelhetik meg. A másik attrakció pedig a fényfestészet lesz, amikor naplemente után, a kastély főhomlokzatára vetítve 45 perces, zenei aláfestéssel kísért bemutatókat is fognak tartani. Ezenkívül lesz még makettekkel illusztrált Palladio-kiállítás is, hiszen a Bréda-kastély szinte pontos mása a Vicenza mellett található 1554-ben Andrea Palladio által tervezett Villa Caprának.

A magyar magánszemélyek tulajdonában álló társaság képviselője hozzátette: a felújított kastélyba esősorban a Gyulára pihenni érkező vendégek látogatására számítanak, de várják a szomszédos Románia schengeni csatlakozását is, hiszen a Bréda-kastély mindössze négy kilométerre fekszik a határtól. A kivitelezési munkálatokat 2011 tavaszán kezdik meg, és egy évvel később fejezik be.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023.tavasz: Régi csibészek
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár