7 végzetes pillanat

Feltárták az ókori Blestium utcáit

2010. október 28. 13:50 MTI

Cserépedények sokaságát, állati csontmaradványokat és az egykori római település utcáit tárták fel a régészek a walesi Monmouthban gázvezetékcseréhez kapcsolódó leletmentő ásatások során.


A leletek további bizonyítékot szolgáltatnak arra nézve, hogy Monmouth helyén volt Wales egyik legrégebbi római erődje, Blestium, amely a feltételezések szerint negyedszázaddal korábban létesülhetett, mint az i.sz. 75-ben épített Caerleon (Isca Augusta, vagy Isca Silurum).

A feltárások során több száz cserépedény-töredéket találtak. A kerámiák egy részét a Severn-folyó völgyében készítették az i.sz. 1. században, de akadnak Galliából származó 1-2. századi római cserépedények, ahogy előfordulnak a leletek között hispániai amforák, amelyekben az ókori pikáns halmártást, a garumot importálták.

Monmouth római kori elnevezése, Blestium csupán egyszer szerepel a korabeli "útikalauzában", az Itinerarium Antoniniben, amely a birodalom majd valamennyi tartományában ismerteti a szárazföldi útirányokat, és megadja a távolságokat is római mérföldben (1 római mérföld 1478,5 méter). Az Itinerarium 15 brit útvonalat jelöl meg, közülük sorrendben a tizenharmadik az Isca erődöt kötötte össze Calleva Arebatummal, a mai Silchesterrel.

2018. tél: 7 végzetes pillanat
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!