2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Holland ingatlancégé lett a legendás német híd

2010. április 16. 12:13 Spiegel Online

Egy holland ingatlanfejlesztő cég tulajdonába került a dömitzi vasúti híd, amely korábban a hidegháborús német megosztottság egyik szimbóluma volt.

A nagyjából egy kilométer hosszú vashidat 1870 és 1873 között építették, és annak idején ez volt a leghosszabb ember építette mérnöki szerkezet Németországban. 1945-ben a szövetségesek egyik légitámadása pusztította el az átkelőt, amelyet a második világháború utáni megosztottságban már nem lehetett helyreállítani. A keletnémetek 1987-ben lerombolták a műtárgy saját oldalukon álló maradékát, ám a nyugati oldalon a mai napig áll az 550 méteres szakasz, amely örökségi védelmet is kapott.

A híd egész mostanáig a Deutsche Bahné volt, és a múlt hétvégén 305 ezer euróért egy berlini aukción talált új tulajdonosra. Az építmény egy további 70 ezer négyzetméteres földterülettel, a kikiáltási ár 15-szöröséért kelt el. Az aukció előtt a Dömitzi Vasúti Híd Barátai nevű civil szerveződés tagjai nyilvánvalóvá tették, hogy az építményt továbbra is kulturális és ipari örökségként kell kezelni: attól féltek ugyanis, hogy azt az új tulajdonos lebontja és eladja.

A helyi hatóságok most abban reménykednek, hogy a beruházó turisztikai szenzációt varázsol az építményből - ezt a holland vásárló is megerősítette, aki a projektben a többi licitálót is szívesen látná majd.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár