2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A németek először emlékeznek az arnhemi csatára

2009. augusztus 30. 18:58 MTI

Hatvanöt év elteltével idén először Németország is hivatalosan képviseltetheti magát az "arnhemi csatát" felidéző II. világháborús megemlékezésen Hollandiában.

Mint Arnhem önkormányzata pénteken közölte, Thomas Läufer német nagykövetet is meghívták a szeptember 18-án a holland város mellett megrendezendő ünnepségre, amelyen a háború legnagyobb ejtőernyős hadműveletére, az 1944-es Market Gardenra emlékeznek.

1944 szeptemberében a szövetséges csapatok támadást indítottak, hogy elfoglalják Kelet-Hollandiát, miáltal megnyílt volna az út a Ruhr-vidék, a német hadiipar központja felé. A hadművelet azonban a kényszerűen gyors megtervezés miatt kudarcba fulladt; az angolszász csapatoknak nem sikerült elfoglalniuk az arnhemi Rajna-hidat. A műveletről - amelyben megsemmisült a folyóparti város nagy része - Richard Attenborough rendezésében filmet is forgattak "A híd túl messze van" címmel 1977-ben. A forgatókönyv Cornelius Ryan három évvel korábbi, azonos című könyve alapján készült.

A hasonló világháborús hollandiai megemlékezéseknek már régóta meghívottja Németország is. Ma is kényes kérdés az egykori megszállók részvétele az áldozatok emléke előtt tisztelgő megemlékezésen - ismerte el Pauline Krikke, Arnhem polgármestere, de - mint mondta - "ideje megszabadulni az ellenségképtől. A háború utáni Németország kimagasló színvonalon óvja azt a szabadságot, amelyért a szövetségesek 1944-ben Arnhemben is küzdöttek". Öt évvel ezelőtt, a véres csata 60. évfordulóján ugyan már részt vett egy német diplomata az arnhemi megemlékezéseken, de csak a kísérő programon volt jelen, a központi ünnepségre nem hívták meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár