2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

Krisztus többször is megjelent Bugyiban

2007. május 10. 14:00

Fél évszázada, 1957 vibrálóan forró nyarán Jézus Krisztus többször is megjelent a Pest megyei településen. Legalábbis a Magyar Posztógyár párttitkára erről értesítette budapesti csúcsszervét.

Még a jelenésről is készült jelentés

"Bugyi község határában megjelent a Jézus, meztelenül, nagy szakállal az égből ereszkedett le. Annyira csúnya volt, hogy megijedtek tőle, hogy rendőrt hívtak, aki odament és megbilincselte, a bilincs lepattant a kezéről. A Jézus nyugodtan állva, kijelentette, hogy "száraz volt a tavasz, vizes a nyár, véres lesz az ősz, és télire nem marad ember." - áll a Magyar Posztógyár MSZMP Szervezetének jelentésében.

Amint Rácz Attila forrásközléséből kiderül, a csepeli Posztógyárnak 1957-től önálló MSZMP alapszervezete is volt, noha 2600 vállalati dolgozóból csupán 224 volt párttag. A Budapesti Pártbizottság így is jóváhagyta az üzemi pártszervezet függetlenített titkári funkcióját.

A fent idézett információs jelentésként készült iratban a posztógyár párttitkára a vezetés által elvárt folyamatokról (a racionalizálás állásáról, a pártszervezés helyzetéről, a bérrendszer megítéléséről), és a gyárban terjedő babonákról is beszámolt.

A megbilincselt Jézusról szóló jelentés a Budapest Főváros Levéltára MSZMP Budapesti Bizottsága Párt Végrehajtó Bizottság üléseinek jegyzőkönyveiből került elő. A lap tetején kézzel írott feljegyzés szerint "Jelentve lett a Bp-i PB-nek. Ezenkívül a posztógyári pártnapon a dolog meg lett cáfolva. Bp. VIII. 15."

Itt olvassa tovább

és itt modja el véleményét!

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár