2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újabb srebrenicai áldozatokat gyászolnak Boszniában

2015. július 9. 13:59 MTI

Több ezren kísérték utolsó útjára csütörtökön Szarajevóban az 1995-ös srebrenicai mészárlás újonnan azonosított 136 áldozatát. Az újonnan azonosított áldozatok között 18 kiskorú van, a legidősebb áldozat pedig 75 éves volt.

A DNS-teszttel azonosított áldozatokat szombaton temetik el a kelet-boszniai Srebrenica melletti potocari emlékhelyen, ezzel 6377-re nő az oda temetett áldozatok száma. Az újonnan azonosított áldozatok között 18 kiskorú van, a legidősebb áldozat pedig 75 éves volt. Kutatócsoportok még mindig dolgoznak az áldozatok holttesteinek felkutatásán.

A boszniai sajtó beszámolói szerint a szarajevóiak virágokat helyeztek a teherautón szállított, boszniai zászlóval letakart koporsókra, amikor a menet néhány percre megállt az államelnökség épülete előtt. A hozzátartozók sírtak és imádkoztak.

A kelet-boszniai Srebrenica a boszniai háború idején az ENSZ védelme alatt állt. A boszniai szerb csapatok 1995. július 11-én foglalták el a várost, és a békefenntartók tétlensége mellett mintegy nyolcezer muzulmán férfit és fiút hurcoltak el, akiket a következő napokban brutálisan lemészároltak. A vérengzést a Nemzetközi Törvényszék népirtásnak minősítette, a történteket a II. világháború óta Európában elkövetett legszörnyűbb mészárlásnak tartják.

A mészárlás huszadik évfordulója alkalmából szervezendő szombati megemlékezésen várhatóan mintegy 50 ezren vesznek részt, többek között 85 külföldi delegáció. Az Egyesült Államok küldöttségét Bill Clinton egykori elnök vezeti, a srebrenicai mészárlás az ő elnöksége idején történt. Július 11-ét az idén egész Bosznia-Hercegovina területén gyásznappá nyilvánították, míg korábban csak az ország főleg bosnyákok és horvátok lakta részében, a Bosznia-hercegovinai Föderációban emlékeztek meg így az áldozatokról.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár