2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Római és török kori helyszíneken is programok várják az érdeklődőket a hétvégén Pécsen és Baranyában

2022. szeptember 15. 20:27 MTI

Római és török kori műemlékekhez, világörökségi helyszínekhez, emlékházakhoz, tájházakhoz várják az érdeklődőket szombaton és vasárnap, a Kulturális örökség napjai elnevezésű rendezvénysorozaton – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Jakováli Hasszán pasa dzsámija
Jakováli Hasszán pasa dzsámija (kép forrása: Wikimedia Commons / Lóránd Péter / CC BY-SA 3.0)

A pécsi világörökségi helyszíneken díjtalan idegenvezetések, koncertek és látványos fényinstalláció várja az érdeklődőket, akik szívesen megismernék Pécs kiemelkedő történelmi emlékeit – közölte a fenntartó Zsolnay Örökségkezelő NKft.

A programok Pécsen már pénteken elkezdődnek, azok központja a nemrégiben új látogatótérrel kibővült és a három nap során rendhagyó módon éjjel tizenegy óráig nyitva tartó római kori Ókeresztény Mauzóleum lesz.

Az épülettől minden nap este hat órakor induló sétákon a látogatók megismerhetik a római temetkezési épület felszín alatti festett sírkamráját és az emlékkápolnát, továbbá – kivételesen – a nagyközönségtől jelenleg elzárt Apáca utcai kiállítóterekbe is bemehetnek az érdeklődők.

A Szent István téren, az Ókeresztény Mauzóleum felszíni romjainál ingyenes koncertek is várják az érdeklődőket, így pénteken Makó Dávid dalszerző, gitáros egyszemélyes produkciója, a Devil's Trade zenél, szombaton pedig a Flanger Kids, azaz Gyarmati Fanny és Szczuka Panka 2020-ban alakult elektronikus zenei duója zenekari formációban lép színpadra.

Mindhárom napon este nyolc és tizenegy óra között Mátrai Erik látványos fényinstallációja segítségével „kel életre, és emelkedik a térbe az Ókeresztény Mauzóleum felszíni romja” – olvasható a szervezők közleményében.

Pécs török kori emlékei közül Idrisz baba türbéjében mindkét napon szakvezetések indulnak, szombaton versíró workshopot tartanak, míg a magyarországi török építészet egyik remekművében, a pécsi Jakováli Hasszán dzsámiban tárlatvezetésekkel kedveskednek a látogatóknak.

A szigetvári Karavánszeráj (Török ház) a hódoltság egyetlen épen maradt lakóháza Magyarországon. Az épületben a hétvégén megtekinthető a kerevetes társalkodó rész, az étkezőasztal, a konyha, a tűzhely, a mindennapi használati tárgyak, valamint a kávé- és a fürdőkultúrával együtt a kalligráfia, kerámia-, üveg- és miniatúra-művészet.

A nagyharsányi szoborparkban szintén az 1960-as évek óta születő kortárs szobrászművészeti alkotások egyedülálló – jelenleg több mint száz művet számláló – gyűjteménye, ahol a hétvégén reggeltől estig várják az érdeklődőket szakvezetésekkel.

A megye más részein tájházak, emlékházak, nemzetiségi épületek tárják szélesre kapuikat és kínálnak különböző programokat az érdeklődőknek az országos rendezvénysorozathoz kapcsolódóan.

A baranyai eseményekkel kapcsolatos további részletek, a programokon való részvételi tudnivalók az oroksegnapok.gov.hu/programok oldalon tekinthetők meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár