Őrült uralkodók

Rekordot döntött a berlini fal emlékhelyeinek látogatottsága

2019. január 4. 16:08 MTI

Rekordszámú, mintegy 1,1 millió érdeklődő kereste fel 2018-ban a berlini fal emlékhelyeit a német fővárosban, a Bernauer Straße-nál lévő emlékhelynél az elmúlt tíz év alatt több mint nyolcmillió látogatót számláltak – közölte csütörtökön a fenntartásért felelős Berlini Fal Alapítvány, amely 2009-ben kezdte meg munkáját.

fal
Kép forrása: Wikimedia Commons

A német főváros 1961 és 1989 közötti megosztottságának állít emléket a Bernauer Straße-nál található legfőbb emlékhely, ahol a berlini fal napjainkban is fennmaradt, eredeti darabjai tekinthetőek meg.

A Berlini Fal Alapítvány által fenntartott emlékhelyekhez tartozik továbbá a marienfelde-i menekültközpont, a Günter Litfin emlékhely, amely nem más, mint egy egykori őrtorony, valamint 2018 novembere óta az East Side Gallery is. Ez utóbbi egy szabadtéri kiállítás a berlini fal leghosszabban fennmaradt részén, a világ számos országából származó művészek alkotásai láthatók itt.

Monika Grütters, a német szövetségi kormány kulturális ügyekért felelős államminisztere hangsúlyozta, hogy a Berlini Fal Alapítványt rendkívül fontos partnernek tekintik az egykori NDK Német Szocialista Egységpárt (SED) diktatúrájának feldolgozásában. Hozzátette, hogy 2019-ben 3,6 millió eurós támogatást biztosítanak az alapítvány feladatainak ellátásához Berlin tartományi, illetve szövetségi állami forrásokból.

2019. nyár: Őrült uralkodók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!