Kalandos középkor

Ókori sóbányászok temetőjére bukkantak Kínában

2017. február 14. 12:52 MTI

A hajóformájú koporsókat rejtő sírcsoportot Szecsuan tartomány egyik falujában fedezték fel még tavaly szeptemberben, egy építkezési területen. A 2200 éves kínai lelet a szakértők szerint értékes információkkal szolgálhat egy ősi bennszülött kultúráról.

Hajó formájú koporsó

A tízezer négyzetméteres területen négy sorban helyezkedik el a hatvan sírhely. A csengtui régészeti intézet kutatói január közepéig 47 sírt vizsgáltak meg. A sírok a Hadakozó fejedelemségek korából (i. e. 475-221) és a Csin-dinasztia (i. e. 221-206) idejéből valók. A csónak alakú koporsók 4-7 méter hosszúak és egy ritka fából készültek. A sírok a Su kultúrához tartoznak, de a Csu és a Csin kultúrák bizonyos jegyeit is magukon viselik.

Az ásatási munkálatok vezetője szerint eddig több mint 300 agyagedény, bronz-, vas- és bambuszlelet, valamint fegyverek, érmék és 11 pecsét került a felszínre. A feltárt sírok közül kettő különösen jó állapotban maradt fenn. Az egyikben tíz bambuszkosarat találtak, valamint egy üveggyöngykarkötőt a sír tulajdonosának derekán, ami a magas társadalmi rangot jelöli.

A sírokhoz közeli, sókitermelésre utaló romok alapján a régészek úgy vélik, hogy a sírok tulajdonosai sóbányászattal kapcsolatos munkát végeztek. Az építkezési munkálatokat felfüggesztették a helyszínen és a helyi kormány azt tervezi, hogy múzeumot épít a területen.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!