2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Magyar nyelven is bemutatja új tárlatát Berlin egyik legnevesebb múzeuma

2022. december 7. 19:12 MTI

Magyar nyelvű tárlatvezetéssel mutatja be Magyar Modern című kiállítását a német főváros egyik legrangosabb múzeuma, a Berlinische Galerie.

Berlinische Galerie
A Berlinische Galerie (kép forrása: Wikimedia Commons / Foto Christoph Rehbach / CC BY-SA 3.0)

A Berlinben készült modern és kortárs képzőművészeti alkotások gyűjtésére és bemutatására szakosodott múzeum első alkalommal kínál magyar nyelvű tárlatvezetést.

A december 18-i eseményen a látogatók az 1910-es és 1920-as évek berlini magyar művészeinek munkásságával ismerkedhetnek meg, és a többi között azt is megtudhatják, hogy mely híres berlini épületeteket tervezték magyar építészek. A tárlatvezetést három alkalommal ismétlik meg, kétszer januárban és egyszer február elején.

A Berlinische Galerie négy évnyi előkészület után, november elején nyitotta meg a Magyar Modern – Ungarische Kunst in Berlin 1910-1933 (Magyar művészet Berlinben 1910–1933) című tárlatát, a rendszerváltás óta eltelt több mint három évtized legnagyobb szabású magyar vonatkozású németországi képzőművészeti kiállítását.

A több mint 200 festményt, grafikát, szobrot, fényképet, plakátot és egyéb műalkotásokat felvonultató tárlat arról szól, hogy a Berlinben dolgozó külföldi művészek legnagyobb közösségei közé tartozó magyar alkotók miként járultak hozzá a weimari köztársaság fővárosának virágzó kozmopolita kultúrájához.

A modern német művészet aranykorának számító húszas években globális kisugárzású kulturális metropolisszá emelkedő Berlin magyar mestereinek bemutatása „régi tartozás” – mondta a tárlat megnyitóján az egyik fő együttműködő partner, a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria igazgatója, Baán László.

Szerinte a kiállítás nem csak történeti szempontból figyelemre méltó, hiszen meglehet, hogy a huszadik század húszas éveihez hasonlóan a jelenkor is olyan időszak, amelyben „a jövő már elkezdődött, de a múlt még nem ért véget”, és mindenki tanúja „valami új nagy fájdalmakkal és nehézségekkel kísért megszületésének”.

A mások mellett Bernáth Aurél, Ferenczy Béni, Kassák Lajos, Moholy-Nagy László és Rippl-Rónai József munkáiból válogatott kiállításra Magyarországról, Németországból, Ausztriából, Hollandiából, Franciaországból és Angliából, múzeumoktól és magángyűjtőktől vegyesen érkeztek művek.

A február 6-ig látogatható tárlat kilenc részből áll, külön kiemelve például a páratlanul sokszínű korabeli német sajtóban dolgozó magyar fotóriporterek munkáját. Rendezésében közreműködött a német fővárosban működő magyar kulturális intézet, a Collegium Hungaricum Berlin, amely gazdag programsorozattal kíséri a kiállítást, köztük a „Berlin jó volt hozzánk, idegenekhez” című német nyelvű felolvasószínházi előadással, amelyen művészek, írók, újságírók, köztük Márai Sándor, Karinthy Frigyes és Rejtő Jenő szövegei révén mutatják be a magyar szerzők berlini élményeit.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár