2020. tavasz: Halálos tudomány

Kilenc természetfeletti kígyó a világ mitológiáiból

2020. március 24. 20:17 Múlt-kor

A zsidó-keresztény kultúrkörben a kígyók már Ádám és Éva bibliai bűnbeesésétől kezdve a hazugságok, a gonosz és a bűnös kísértések jelképévé váltak. Más kultúrákban azonban – az ókori Görögországban vagy Egyiptomban, vagy akár Észak-Amerika őslakosainak körében – a termékenység, az újjászületés, a megújulás vagy éppen a halhatatlanság jelképei is lehettek a történelem során. Az uroborosz, azaz a saját farkába harapó kígyó az örökkévalóság ősi jelképeként Tutanhamon fáraó sírját is díszítette.

bűnbeesés
A bűnbeesés egy 12. századi templomi freskón (kép forrása: Wikimedia Commons)

Az ördög az Édenkertben

Az ótestamentumi Teremtés könyvében egy kígyó a két első ember, Ádám és Éva számára teremtett földi paradicsom legravaszabb állata. Ráveszi Évát, hogy a tudás fájának gyümölcséből egyen, amit korábban Isten kifejezetten megtiltott.

Az állat azzal gyakorol hatást Évára, hogy a gyümölcsbe harapva Istenhez hasonlóvá válik azáltal, hogy megismeri a jót és a rosszat.

Miután eszik a gyümölcsből, Éva Ádámot is ráveszi ugyanerre. Isten a bűnükért kitaszítja a párt az Édenkertből, a kígyót pedig megátkozza – arra ítéli, hogy örök életében csúszva-mászva közlekedjen.

Régóta vita zajlik teológusok, nyelvészek és más szakértők körében arról, hogy a történetben szereplő állatot szó szerint egy hüllőként kell-e érteni, vagy pusztán a nemi vágy allegóriájáról, vagy magáról a sátánról van-e szó.

2020. tavasz: Halálos tudomány
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
A legenda ábrázolása a pekingi Nyári Palotában (kép forrása: Wikimedia Commons)A kígyótáncra készülő hopik 1898-ban (kép forrása: Wikimedia Commons)A nágák királya által védve meditáló Buddha (kép forrása: pickpik.com)Quetzalcoatl fejét ábrázoló szobor Teotihuacán romvárosának bejáratánál (kép forrása: Wikimedia Commons)Kép forrása: Wikimedia CommonsLeviatán elpusztítása egy 19. századi brit bibliaillusztráción (kép forrása: Wikimedia Commons)Johann Heinrich Füssli: Thor harca a Midgard-kígyóval (1788) (kép forrása: Wikimedia Commons)Szent Patrik prédikációja Taránál (kép forrása: Wikimedia Commons)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!