2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ellensége jégtömbbe fagyasztott fejét órákon át "hallgatta ki" a karibi diktátor

2020. március 20. 14:07 Czókos Gergő

„Mi Docunk, ki örök időkre a Nemzeti Palotában vagy, szenteltessék meg a Te neved a jelen és a jövő nemzedékei által. Legyen meg a Te akaratod, amint Part-au-Prince-ben, úgy vidéken is. A mi új Haitinket add meg nekünk ma, és soha ne bocsáss meg a hontalanoknak, akik minden nap rágalmat szórnak országunkra. Vidd őket kísértésbe, és ne szabadíts meg őket a gonosztól. Ámen.” A haiti iskolások minden reggel ezzel a félelmetesen abszurd Miatyánk-parafrázissal indították a napot François „Papa Doc” Duvalier rémuralma idején. Hogyan lett az elismert és köztiszteletben álló orvosból néhány év alatt az egész országot rettegésben tartó diktátor, akitől még közeli szövetségesei is féltek?

A nincstelen tanító fiaként született François – miután egy évet a Michigani Egyetemen is tanult – vidéki orvosként kezdte pályafutását. A szorgalmas, kedves doktort páciensei annyira megkedvelték, hogy Papa Doc néven kezdték szólítani. Becenevét élete végéig büszkén viselte. Duvalier népszerűségét kihasználva politikai pályára lépett, és bár néhány évre vissza kellett térnie orvosi praxisához, a hadsereg tábornokainak támogatását élvezve 1957 szeptemberében elnökké választották.

Már kampányában is a szegénységben élő fekete lakosságnak az országot vezető mulatt kisebbség elleni revansvágyára apellált, és később is ez maradt politikájának vezérfonala. Megválasztását követően háttérbe szorította az őt hatalomra juttató tiszteket, majd 1961-ben előrehozott választáson – egyetlen ellenszavazat nélkül – elérte mandátuma meghosszabbítását, a három évvel későbbi referendum révén pedig örökös elnöknek nyilvánította magát. Bár minden szavazócédulán eleve be volt jelölve az „igen” rubrika, 3 ezren mégis ellene szavaztak.

Fej a jégtömbben

Duvalier hatalma megőrzése érdekében 1959-ben létrehozta a haiti kreol mitológia félelmetes, a legenda szerint reggelente rossz gyerekekkel táplálkozó alakja után csak Tonton Macoute-ként emlegetett nemzetbiztonsági milíciát. A szervezet önkéntesei ellenzékinek nyilvánított haitiak tízezreit rabolták el, kínozták meg és végezték ki. A meggyilkolt emberek holttestét vagy fejét gyakran tették közszemlére elrettentésül. Sokan egyenesen úgy gondolták, hogy a diktátorhoz feltétlenül hű, főként iskolázatlan férfiakból és vudu papokból álló szervezet tagságát élőhalottak alkotják. Elhivatottságukra jellemző, hogy az alakulatot hosszú időn át vezető Luckner Cambronne egy alkalommal kijelentette: „Egy jó duvalier-ista készen áll arra, hogy megölje a gyerekeit [Duvalier-ért], és elvárja, hogy a gyerekei megöljék a szüleiket érte”.

A diktátor azt terjesztette magáról, hogy vudu szertartásokkal képes embereket gyógyítani, és természetfeletti hatalommal rendelkező, „anyagtalan lény”. Olyannyira azonosult a szerepével, hogy azt hangoztatta, neki köszönhető John Fitzgerald Kennedy meggyilkolása, egy külföldi újságírónak pedig kijelentette, hogy humánus módon kakassá változtatott egy ellenzékit, így kímélve meg az életét. 1963-ban elrendelte minden haiti fekete kutya meggyilkolását, mivel meg volt róla győződve, hogy az ellene szervezkedő egykori Tonton Macoute-vezető, Clément Barbot fekete kutyává változott át. Az 1960-as évek végén egy jégtömbben az elnöki palotába vitette a hatalmára törő gerillacsapatok egyik vezetőjének a fejét, amelyet természetfeletti erejére hivatkozva órákon át „hallgatott ki”.

A vudu mellett a haiti katolikus egyház is Duvalier irányítása alá került. Papa Doc szinte tökélyre fejlesztette a vallási maszlaggal alátámasztott blaszfémiát, és nemcsak a Miatyánkot, de a Hiszekegyet is a maga képére formálta át. Az egyik haiti lap címlapján egy alkalommal magát Jézust láthatták az olvasók, amint az előtte ülő Papa Doc vállaira teszi a kezét. A két alak felett a következő szöveg volt olvasható: „Én őt választottam”.

Uralma idején a lakosság mintegy 90 százaléka volt analfabéta, az egy főre eső jövedelem pedig a legalacsonyabbak közé tartozott a világon, nem függetlenül attól, hogy Papa Doc a becslések szerint az országba érkező nemzetközi segélyeknek mintegy 80 százalékát is a saját bankszámlájára utalhatta át. Jellemző, hogy a diktátor még a Cabaret-ról saját maga után Duvalierville-re átkeresztelt mintaváros fejlesztésére szánt pénzeket is magánvagyonának gyarapítására használta fel.

Papa Doc 1971. április 21-i halála után fia, a 19 éves Jean-Claude Duvalier vette át az ország vezetését. Az apja nyomdokaiba lépő „Baby Docot” 1986-ban végül a népharag űzte el Haitiról. A karibi rémálom véget ért. A két Duvalier terrorjának a becslések szerint összesen mintegy 30–60 ezer civil esett áldozatul, és több százezren hagyták el az országot.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Papa Doc és az utód

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár