2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kalácsevéstől a pornográf gúnyrajzokig – öt érdekesség Marie Antoinette-ről

2016. október 19. 08:28

Amikor Marie Antoinette feje 1793. október 16-án guillotine alá került, néhány hónappal azt követően, hogy férjét, XVI. Lajos francia királyt is kivégezték, a francia királyné alakja könnyelmű, önző, erkölcstelen nőként élt a köztudatban, akinek fényűző életmódja növelte a társadalmi egyenlőtlenséget. Kétségtelen, Marie Antoinette feltehetően sohasem fog bebocsátást nyerni a szentek sorába: úgy vélte, a Bourbon-uralkodók hatalma Istentől eredeztethető, és nem gondolta, hogy ő, vagy a királyi ház többi tagja egyenrangú lenne alattvalóikkal, ráadásul lisztet szórt a parókájára, miközben sokaknak kenyérre sem futotta. Alakjával kapcsolatban azonban számos olyan tévhit is elterjedt, amelyeknek nincs valóságalapjuk. A National Geographic öt érdekességet szedett össze a francia királynéról.

„Egyenek kalácsot”

A történelem egyik leghíresebb mondatát mindenki Marie Antoinette nevével köti össze, pedig a királyné szájából sohasem hangzott el, hogy „ha a szegényeknek nem telik kenyérre, akkor egyenek kalácsot.” Először is, ha Marie Antoinette valóban ezt mondta, akkor sem jelentette ugyanazt, mint ma. Uralkodása idején ugyanis olyan törvény volt érvényben, hogy a pékeknek, ha kifogytak az olcsó kenyérből, a finomabb péktermékeket (pl. kalácsot) is olcsóbb áron kellett adniuk, hogy megakadályozzák a visszaéléseket. Marie Antoinette azonban semmi ilyesmit nem mondott, a neki tulajdonított szavak Jean-Jacques Rousseau Vallomások c. művéből származnak, s a filozófus egy hercegné szájába adta a szavakat, akkor, amikor Marie Antoinette még meg sem érkezett Franciaországba. Emellett Caroline Weber, a Queen of Fashion: What Marie Antoinette Wore to the Revolution című könyv szerzője szerint a francia emberek már évtizedek óta a francia királyok külföldi származású feleségeinek tulajdonították a mondatot, mivel könnyebben el tudták képzelni, hogy egy idegen érzéketlen a problémáik (tudniillik borzalmas életkörülményeik) iránt, mint a francia uralkodó. A Marie Antoinette köré szőtt legenda valószínűleg a forradalom utáni királyellenes propaganda részeként alakult ki, amikor a királyt és feleségét kivégezték.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Marie Antoinette kivégzéseA királyné három gyermekei körébenA kis fehér ruhaEzen a gúnyrajzon a király éppen az öccsével kapja rajta feleségét Marie Antoinette 14 évesen

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár