Sorsgyötörte magyar anyák

Kampányba kezdtek a franciák egyik királyuk maradványainak visszaszerzéséért

2016. szeptember 29. 17:06 MTI

Kampányt indított egy francia szervezet X. Károly király (1757-1836) maradványainak hazaszállításáért, ugyanis a szlovéniai Kostanjevica ferences kolostorban nyugvó uralkodó az egyetlen Bourbon-házi király, aki nem Franciaországban van eltemetve. 

X. Károly

A történészeket, royalistákat és a néhai uralkodó leszármazottait tömörítő egyesület azt szeretné, hogy X. Károly maradványait is a Párizstól északra fekvő Saint-Denis székesegyházban helyezzék örök nyugalomra. "Ő az egyetlen uralkodó, aki nem itt nyugszik" - mondta Julien Morvan, a társaság egyik alapítója, hozzátéve, hogy a párizsi szlovén nagykövetség alkalmazottaival való találkozáskor igyekeznek nagyon diplomatikusan eljárni. "Az érintett sírhelyek igazi turistalátványosságnak számítanak Szlovéniában. Mi csupán a Bourbon-háziak maradványait szeretnék visszaszerezni, a sírok az eredeti helyükön maradhatnak" - húzta alá Philippe Delorme történész, az egyesület tiszteletbeli elnöke.

A kezdeményezésről beszámoló párizsi napilap, a Le Parisien szerint a földi maradványok repatriálását támogatja a király egyik leszármazottja, Charles-Henri de Lobkowicz is. A párizsi szlovén nagykövetség az STA szlovén hírügynökséggel azt közölte, hogy a francia médián keresztül értesült a mostani kezdeményezésről, és egyelőre nem érkezett hozzá hivatalos megkeresés az üggyel kapcsolatban.

X. Károlyt 1825 májusában koronázták királlyá, de öt évvel később lemondatták és menekülésre kényszerült. Végül Prágában kötött ki, ahová I. Ferenc osztrák császár hívta meg. Nem sokkal 79. születésnapja után, 1836-ban kolerás lett és meghalt a szlovén-olasz határnál fekvő Goriziában (szlovénül: Gorica). Holttestét a mai Nova Gorica szomszédságában található Kostanjevica ferences kolostorban helyezték el.

X. Károly és öt családtagja bebalzsamozott holtteste ólomkoporsóban nyugszik kőből készült szarkofágokban a kolostor óriási turistalátványosságnak számító Bourbon-sírjainál. A néhai uralkodó díszkoporsójában egy speciális urna is van, amely a király szívét rejti. Nova Gorica polgármestere az AFP megkeresésére elzárkózott a holttest visszaadásától. Matej Arcon szerint "tiszteletben kell tartani az utolsó előtti francia király végakaratát, aki a mi csodálatos vidékünkön akart nyugodni". Megjegyezte, hogy X. Károlyé az egyetlen királysír Szlovénia területén.

Címkék
2018. tavasz: Sorsgyötörte magyar anyák
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!