A vörösterror 133 napja

Hét extrém reklámfogás a történelemből, amely megragadta a világ figyelmét

2017. november 24. 13:58

Egy reklám számos célt szolgálhat. Van, aki a saját vállalkozását szeretné felfuttatni vele, mások valamilyen közösség számára fontos ügyre igyekeznek ráirányítani a figyelmet. Nem egy példát ismerünk azonban a történelemből, amikor egészen extrém akciókat hajtottak végre a figyelemfelhívás céljából.

Hét extrém reklámfogás a történelemből, amely megragadta a világ figyelmét

Az igazi hérosztratoszi tett

Az epheszoszi Artemisz-templom korának egyik legimpozánsabb épülete volt, nem véletlen hát, hogy az ókori világ hét csodájának egyikeként is szokás emlegetni. A fantasztikus épületre meglehetősen szomorú végzet várt: Kr. e. 365-ben egy Hérosztratosz nevű görög férfi meggyújtotta a templom fagerendáit, mire az teljesen porig égett.

Amikor megkérdezték a gyújtogatót, hogy miért követte el szörnyű tettét, Hérosztratosz valószínűleg a lehető legdühítőbb válasz adta. Vandál cselekedetének célja nem volt más, minthogy saját nevét örökre beírja a történelemkönyvekbe. A gazfickót ezután kivégezték és mindent megtettek azért, hogy terve ne váljon valósággá, így még azt is szigorúan megtiltották mindenkinek, hogy kiejtsék a nevét. Eme törekvések ellenére, végülis nem sikerült kitörölni emlékét a történelemből, hiszen a „hérosztratoszi tett” kifejezést még ma is használjuk a hírnévért elkövetett bűncselekmények megnevezésére.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!