2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Galéria: a két világháború közötti időszakban London parkjainak füvét birkák „nyírták”

2019. július 30. 19:21 Múlt-kor

Az 1920-as és 1930-as években a brit fővárosban teljesen megszokott volt, hogy birkanyájakat „vezényelnek” a közparkokba, hogy lelegeljék a füvet, és megspórolják a város számára a kaszálás vagy gépi fűnyírás költségeit. A galéria megnyitásához kattints a képekre!

A juhászok egymással versengtek a megtiszteltetésért, hogy a Hyde Parkban, a Kensington Gardensben, a Clapham Commonon vagy más prominens helyszínen „vessék be” állataikat.

A birkák ugyanis többféle karbantartást is végeznek a füves területeken: a növényzetet rövidre legelve, majd letaposva egyúttal szellőztetik is azt, továbbá ürülékükkel trágyázzák is a földet.

A birkákat nem kell sem tankolni, sem olajat cserélni bennük, és bár korántsem jelenthető ki, hogy nem igényelnek törődést, a fűvel táplálkozó patások jelentősen gazdaságosabb megoldást jelentenek a gépi fűnyírásnál.

Egy George Donald nevű juhász egy alkalommal egyenesen a skóciai Aberdeenből hozta le Londonba nyáját a parkokban legelni. A 800 kilométeres út némi megütközést keltett a parlamentben, és Sir Harry Brittain képviselő fel is tette a kérdést: „Nem álltak rendelkezésre angol birkák?”

Habár a gyapjas állatok alkalmazása az 1950-es években megszűnt, az utóbbi időben ismét feltűntek a fővárosban: 2010-ben a Hampstead Heath-en kezdték el legeltetni őket, hogy környezetbarátabb módon oldják meg a park fenntartását.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Birkák a Kingsway-en, 1926. (kép forrása: Rare Historical Photos)Nyáj a Strandon, 1926. (kép forrása: Rare Historical Photos)Birkák akadályozzák a forgalmat az Aldwych Streeten, 1928. (kép forrása: Rare Historical Photos)A Hyde Parkban, 1929. (kép forrása: Rare Historical Photos)Birkanyáj halad a Hyde Parkból a Green Park felé a Piccadillyn, 1931. (kép forrása: Rare Historical Photos)Rendőri biztosítás mellett, 1931. (kép forrása: Rare Historical Photos)Egy kósza birka átfut az úton a Hyde Parkban, 1933. (kép forrása: Rare Historical Photos)A Hyde Park-i Serpentine mellett, 1936. (kép forrása: Rare Historical Photos)Rendezett haladás, 1933. (kép forrása: Rare Historical Photos)A juhász és kutyája felügyelete alatt, 1938. (kép forrása: Rare Historical Photos)A Queen Victoria Streeten, 1937. (kép forrása: Rare Historical Photos)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!