2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hét rendkívüli dolog, amelyet egyes középkori hercegnők megtehettek

2019. április 5. 13:05 Múlt-kor

Sok tündérmesében előfordul, hogy a hercegnők éveket töltenek tornyokba zárva, várva, hogy egy lovag megmentse őket – nem többek, mint dekoratív sakkfigurák, akikkel édesapjuk rendelkezik. Néhány történelmi hercegnő számára azonban egész másként alakult az élet. I. Eduárd angol király (uralkodott 1272-1307) öt felnőttkort megélt lánya a megszokotthoz képest rendkívüli jogokkal rendelkezett élete során.

A hercegnő, mint várkapitány

1293-ban Eleonóra hercegnő feleségül ment III. Henrikhez, a ma Észak-Franciaországban található Bar grófjához. Négy évvel később Henrik Lille közelében harcolt, amikor ellenséges francia csapatok elfogták, és Párizsba vitték. Bebörtönzött férje helyére lépve Eleonóra feladata volt, hogy biztosítsa a grófság biztonságát. Ahogy a 14. századi olasz–francia írónő, Christine de Pisan is írta, egy hercegnőnek „tudnia kell fegyvert használni (…) hogy parancsolhasson embereinek, ha úgy kívánja a szükség.”

Eleonóra összehívta férje maradék csapatait, hogy védjék otthonát, Bar várát, és írt édesapjának és más szövetségeseknek, hogy gyűjtsenek össze pénzt Henrik kiváltására. Tevékenységével sikeresen védte meg gyermekei örökségét.

30 évvel korábban egy másik Eleonóra nevű angol hercegnő, Földnélküli János király legkisebb lánya védte egyedül Dover várát saját fivére, III. Henrik király csapatai ellen több hónapig, miközben férje, Simon de Montfort lázadást vezetett az uralkodóval szemben. A döntő eveshami csatát követően, ahol férje és legidősebb fia is elesett, Eleonóra tovább harcolt, még ostromgépet is hozatott a vár védelmére, és kihasználta Dover tengerparti elhelyezkedését, hogy gyermekeit Franciaországba menekítse, a szükségleteiket fedező pénzzel együtt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
I. Eduárd (kép forrása: ThoughtCo)Eleonóra, Bar grófnéja (kép forrása: Wikimedia Commons)Erzsébet hercegnő (kép forrása: Wikimedia Commons)III. Henrik, Bar grófjaAkkói Johanna egy korai ábrázoláson, amelyen még I. Rudolf német király fiával, Hartmannal szerepel – Johanna ötéves volt, amikor eljegyezték, a leendő férj azonban még azelőtt meghalt, hogy találkozhattak volna (kép forrása: Wikimedia Commons)Woodstocki Mária, az apácafátylat öltött testvér (kép forrása: Wikimedia Commons)Simon de Montfort (kép forrása: Wikimedia Commons)Tervuren vára a kora újkorban (kép forrása: magnoliabox.com)Eleonóra, Bar grófnéja (kép forrása: English Heritage)II. Eduárd (kép forrása: History Extra)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár