2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A legkülönfélébb okokból csatlakoztak Szálasi mozgalmához annak női tagjai

2021. május 4. 14:53 Pető Andrea

A magyarországi politikai radikalizmus történetének írásakor egy csoportról kevés szó esik. Ezek azok a nők, akik a szélsőjobboldali eszméket terjesztve, támogatva a háború utolsó napjáig kitartottak a nyilaseszmék mellett. A feleségek, nőszervezők, orvosnők és a mindennapi bűnözők története ad teljesebb képet Magyarország második világháború alatti történetéről. Az eddigi történetírás ugyanis néhány társadalmi csoportot láthatatlanná tett azáltal, hogy csak a „nagypolitikát” elemezte. E cikknek is az a célja, hogy ezt a láthatatlanságot megszüntesse.

A feleségek és az anyák

A nyilaspárt női tagjainak esetében igen egyszerű lenne csak a feleségekről beszélni. Ez azt a megközelítést látszik igazolni, amely szerint a női tagok a félrevezető férfimanipuláció áldozatai lennének. Ezek a nők hiába nem viseltek formális tisztséget, valójában a vezető tisztségviselők feleségeiként fontos informális hálózatot működtettek, amely a pártapparátusi állások elosztásában nagy szerepet játszott.

Szálasi Ferenc érzelmi élete leginkább a hitleri mintát követi, mint aki magánéletét feláldozza a politikai hivatásért. A katonai életet hivatásként és misszióként megélő férfinak 1927-től kezdve volt viszonya Lutz Gizella tisztviselőnővel.

1936-tól sokat tartózkodott az illető hölgy lakásán is, de csak a nyilaskormány bukása után, Ausztriába való menekülésük során vette feleségül Mattseeben 1945. április 29-én. Bár Lutz a nyilas vezetők feleségei számára teaszalont tartott, ahol nyilván sok mindenről szó esett, de érdemi politikai döntések ott nem születtek.

Ez a csoport, a feleségek és szeretők csoportja sok női párttagot toborzott. Például Januj Mária úgy lett a Hűség Háza parancsnokának, Bokor Dénesnek a felesége és tettestársa, hogy Baky László anyósával egy házban lakott mint egyedülálló varrónő, és a párttagságon keresztül remélt (és szerzett) társadalmi státuszt és férjet.

A háborús bizonytalanságban a „jó parti” fontos volt, és még az idős Andreánszky Jenő is talált magánál sokkal fiatalabb – új – párt. De ennek a körnek a női tagjait fényévnyi távolságok választották el a szociális különbségekre és hierarchiára igen érzékeny Horthy-rendszerben a nyilaspárt többi női tagjától.

Lutz Gizellának pedig nem volt helye a „Vezér” házi tűzhelyénél, mert nem fért bele a nyilaskánonba, nem is jelent meg nyilvánosan a partnerével, hiszen nem volt férjnél és nem volt gyereke, ráadásul önálló munkavállaló, tisztviselőnő volt. Ezért a nyilaspárt elsősorban Szálasi anyját, „Erzsébet asszonyt” ünnepelte neve napján, ami jól illett a párt által támogatott anyaságkultuszba.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Lutz Gizellának egy mise utáni ebéden akadt meg a szeme egy „gyönyörű vezérkari férfin”, Szálasi FerencenKovács Klára, Szálasi titkárnője jegyzőkönyvet vezetAz Andrássy út 60. helyiségeit 1937-től kibérlő Szálasiék olykor „elfelejtettek” fizetni érteCsupán két női vezető a nyilasnagygyűlés férfitengerében: az egymással állandóan vetélkedő Thománé és DücsőnéA szélsőjobboldali pártban sok nő látott el adminisztrációs feladatokatA bélműködések kutatásával foglalkozó, nemzetközileg elismert Kokas Eszter még nem zárta ki a zsidókat a női orvosszervezetbőlSzálasi a tárgyalásán megmutatta a kamerának a hímzett nyilaskeresztes zsebkendőt, ezzel akarván bizonyítani, hogy a párt nőtagjai nem végeztek politikai munkátNők érkeznek a népbírósági tárgyalásra hallgatóságnakPető Andrea a könyvében egy krimiszerűen izgalmas gyilkossági eset szemszögéből mutatja be a nők nyilasmozgalomban betöltött szerepét

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár