2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Milyen volt a példás középkori nemesasszony?

2019. március 20. 12:33 Múlt-kor

Bizonyára sokan hinnénk, hogy a középkorban az arisztokrácia tagjaként könnyebb volt az élet, mint közemberként. Ez az élet egyes vonatkozásaiban igaz lehetett, azonban ha valaki nőnek született, számtalan szabálynak kellett megfelelnie, melyek élete szinte minden részére kiterjedtek.

Az aggódó apa

„Láttam leányaimat felém jönni (…) Akartam egy kis könyvet készíteni nekik olvasásra, hogy tanuljanak és tanulmányozhassák és megértsék a jót és rosszat, amely már megtörtént, hogy megóvja őket az eztán jövendőtől.” – e sorokkal indítja művét IV. Geoffroy de la Tours-Landry lovag, egy vidéki francia nemes, aki a 14. századi Anjouban élt. A százéves háború során nem kevés csatát megjárt férfi egyúttal odaadó családapa is volt.

Egy szép áprilisi napon 1371-ben Geoffroy éppen árnyékos kertjében üldögélt, „gyászban és elmélkedve” szeretett felesége halálát követően, azonban a madárdal és a tavaszi levegő némileg jobb kedvre derítette. Egyszer csak megpillantotta három kislányát, Jeanne-t, Anne-t és Marie-t közeledni. A gondtalan gyermekek látványa visszarepítette őt is a múltba, azonban korántsem megnyugtató gondolatokat csalt elő: eszébe jutott, amint ifjú katonaként bajtársai hódításaikkal dicsekedtek – nem területekkel és vagyonnal, hanem hölgyekkel és szüzekkel.

Azon tűnődött, ezek a szégyentelen fiatalemberek miként verték át a hölgyeket, akik emiatt elvesztették becsületüket, Geoffroy rájött, saját lányaival is megeshet hasonló, miután elkezdenek részt venni a kor társasági eseményein. Hogy megóvja őket az esetleges kísértésektől, a lovag úgy döntött, írásba foglal néhány intelmet gyermekei számára.

A végeredmény az a mű, amelyet ma „A torony lovagjának könyve” címen ismerünk (eredeti francia címén: Libre pour l'enseignement de ses filles du Chevalier de la Tour Landry, azaz a Landry-torony lovagjának könyve lányai nevelésére), egy valóságos útmutató a középkori etiketthez. A mű nem csupán Geoffroy idejében volt népszerű, de a későbbi évszázadokban is.

Habár az általa hangoztatott nézetek – mint például hogy a feleségnek békésen tűrnie kell férje durvaságát, és feltétel nélkül engedelmeskednie kell neki – mai szemmel nézve nem tűnnek túlzottan jó tanácsoknak, a mű rendkívül értékes. Rajta keresztül nem csupán betekintést nyerünk a nőkkel szembeni korabeli elvárásokba, de szemtől szembe kerülünk egy gyermekeiért aggódó középkori szülővel, aki saját szavaival mondja el, mitől félti őket legjobban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A hiúság démona kísért egy nőt a könyv egy későbbi kiadásában (kép forrása: icanvas.com)15. századi francia lakoma ábrázolása (kép forrása: medievalchronicles.com)Kép forrása: British LibraryGyermeket elragadó ördög egy 1498-as metszeten (kép forrása: fineartamerica.com)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár