2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

 
Keresett szó   
Címke szerint
Dátum és között
Keresési feltételek:
Címke: Múlt-kor magazin 2017/nyár
15 találat
[1]

Páratlan párok – megjelent a Múlt-kor nyári száma

[2017.06.02. 08:35] Hírek

Heves érzelmek, beteljesületlen szerelmek, szívmelengető vagy épp szívszorító házasságok – a Múlt-kor nyári számában öt olyan párt mutatunk be, akik nem csak a politika, az irodalom, a zene vagy a művészet világában alkottak maradantót. 

[2]

Kirakatházasság 1932-ből

[2017.05.30. 15:48] Történelmi Magazin

Valóságos levélostrom alá vették az olvasók a Színházi Élet című hetilapot 1932 novemberében. A pesti Soroksári útról egy bizonyos E. Kató például klapanciát postázott: „Korom 24 év – tehát épp eladó… / De jaj! a szegénység igen súlyos adó! / Irodába járok, ez a hozományom, / de egész lelkemmel férjhez menni vágyom! (…) Választottam van már, – csak épp az hiányzik, / Amire most annyi szegény lány pályázik.” Az újdiósgyőri V. Janka viszont panaszkodva fohászkodott: „Négy éve menyasszony vagyok, de azok közül, akiknek még gyűrűje sincs, mert a vőlegényem is szegény. Kelengyém nincs, pénzem sincs, most »Zágon felé mutat egy halovány csillag«. Szerző úr kérem, tessék rám ragyogni!”

[3]

Róma mindenható matrónája

[2017.05.30. 15:42] Történelmi Magazin

„Ezután mindenkitől búcsút vett, és miközben a Rómából érkezőktől Drusus beteg leánya felől érdeklődött, hirtelen halt meg, Livia csókjai közt, e szavak kíséretében: »Livia, emlékezz házasságunkra, és élj boldogul!«” (Kis Ferencné fordítása.) Suetonius, II. századi életrajzíró írja le így az első római császár, Augustus halálát. Szomorúságában is idilli kép: Az öntudatát és az államügyekkel való kapcsolatát az utolsó pillanatig megőrző agg princeps elbúcsúzik barátaitól, majd szerető nagypapaként érdeklődik még (mostoha) unokája egészsége felől, de utolsó szavait feleségéhez intézi.

[4]

Amerikai mámor Magyarországon

[2017.05.30. 15:38] Történelmi Magazin

Koktél régi szakácskönyveinkben? Elég valószerűtlenül hangzik. Ez legfeljebb akkor képzelhető el, ha a különféle gyógyfőzeteket és szerelmi bájitalokat is idesorolhatjuk. Ám még sincs szükség ilyen engedményekre: évszázados könyveink e téren is bámulatosan modernnek bizonyulnak.

[5]

Egy zárdából megszöktetett, boldoggá avatott Árpád-házi hercegnő

[2017.05.30. 15:37] Történelmi Magazin

A több évszázadon át uralkodó Árpád-ház szentek és boldogok sorát is adta az egyháznak. Eleinte elsősorban férfiakat, utóbb már nőket is. A legismertebbek Szent Margit és Szent Erzsébet, alább azonban egy másik Erzsébetnek, Árpád-házi Boldog Erzsébetnek az életére vetünk egy pillantást. Előélete alapján aligha gondolta volna bárki, hogy később boldoggá avatják. Korának igazi botrányköve volt, amikor megszöktette magát a kolostorból, hogy elnyerje szíve választottját.

[6]

Záray Márta és Vámosi János

[2017.05.30. 15:35] Történelmi Magazin

Sokaknak volt példaképe a Kádár-rendszerben a Záray–Vámosi házaspár, s nemcsak művészileg, hanem emberileg is. A sikert sikerre halmozó duó a táncdalénekesek első generációjához tartozott 1945 után, így ők voltak a korabeli celebek akkor, amikor ehhez még értéket kellett produkálni. Fülbemászó dallamaikkal csaknem fél évszázadon (!) keresztül folyamatosan szállították a jobbnál jobb melódiákat. Ezenkívül a házaspár olyan közvetlenséggel szólt a publikumhoz, hogy előadásaikon jóformán mindenki azt érezte: kifejezetten nekik énekelnek. Következzen ötven év sztorija dióhéjban, egy – daluk címével szólva – Homokórában lepergetve.

[7]

Paraguay tirannoszaurusza

[2017.05.30. 15:30] Történelmi Magazin

1989 nem a diktátorok éve volt. A szovjet érdekszférába tartozó kelet- és közép-európai államok többségében földcsuszamlásszerű változások zajlottak, amelyek következtében Erich Honecker, Todor Zsivkov és Wojciech Jaruzelski is kénytelen volt visszavonulni a hatalomból, Kádár János meghalt, Nicolae Ceaușescunak pedig még az életét is kioltották a romániai forradalom idején. Mindeközben Dél-Amerika több országa is történelmi fordulóponthoz érkezett. Augusto Pinochettől a chilei nép egy 1988-ban tartott referendum során megvonta bizalmát, és 1989-ben kezdetét vette az ország demokratikus átalakulása, Paraguayban pedig katonai puccsal megdöntötték Alfredo Stroessner 35 éven át – Kádárnál is hosszabb ideig – tartó uralmát. 

[8]

Az evezősök, művészek és bohémek gondtalan reggelije

[2017.05.30. 10:45] Történelmi Magazin

Egy forró nyári délelőtt. Szinte érezni a levegő remegését, hallani a bogarak zsizsegését, ismerős a jóleső kábultság, amely egy kiadós villásreggeli és a hozzátartozó bor elfogyasztása után lesz úrrá rajtunk. Kellemes lebegés és bágyadtság, ahogy szétfolyik a nyári nap, még inkább akkor, ha azt jó társaságban evéssel és ivással töltjük. Az asztalon gyümölcsöstál, borosüvegek. Az asztal körül jól öltözött férfiak és decens nők társalognak, kutyájukat édesgetik, vagy éppen csak elméláznak, legeltetik szemüket a környező tájon. Életük gondtalan, felhőtlen, szabad. A festő a baráti társaság tagjaként van jelen, a festmény pillanatfelvétel közelről, így mi is belekerülünk a terasz zsibongásába, forgatagába, a csapat kellős közepébe.

[9]

A tudomány és a sport kastélya Tordason

[2017.05.30. 10:15] Történelmi Magazin

Az angol nyugalmat sugárzó, diszkréten elegáns, visszafogott modorú épület, amely mára az évszázadok során formálódó Fejér megyei település központjának meghatározó pontja. Bár ma üresen és elhagyatottan áll, omladozó falai mégis az egykori diadalmas birtokközpont fényét idézik. Az arany négy árnyalata pedig a rezidencia történetén keresztül fedi fel arcát.

[10]

A történelem hét leghíresebb almája

[2017.05.30. 09:57] Történelmi Magazin

A világ egyik legismertebb és leginkább elterjedt gyümölcse, az alma – a történelem mítoszokba vesző kezdetétől, a nagy fizikai felfedezéseken keresztül egészen napjaink technológiai fejlődéséig – meghatározó szerepet töltött be életünkben. Hiszen már a viszálykodás istennője is egy aranyalmával kavarta fel az állóvizet csakúgy, mint Hófehérke gonosz mostohája. De vajon honnan tudjuk, hogy a bibliai tiltott gyümölcs alma volt? Miért hívjuk New Yorkot Nagy Almának? És vajon Newton tényleg csak kitalálta, hogy egy fejére pottyanó alma segítette őt korszakos felfedezésében?

[11]

Ferenc József és Sisi

[2017.05.30. 09:49] Történelmi Magazin

„Mama (…) képtelen felfogni, hogy miért akar az ember férjhez menni, és hogyan várhat jót a házasságtól” – jegyezte fel csalódottan naplójába Mária Valéria – Ferenc József és Erzsébet kisebbik lánya –, amikor 1890-ben éppen készülődött az esküvőjére. E mondatok a császári pár házasságának egy olyan szakaszában kerültek papírra, amikor a házastársak az érzelemdús, de konfliktusoktól is terhes első időszak után már kialakították a harmonikus külön-, illetve egymás mellett élés szabályait. 

[12]

Marilyn Monroe és Arthur Miller

[2017.04.28. 13:00] Történelmi Magazin

„Az élet egy bizonyos pontján az ember készen áll arra, hogy feláldozzon valakit.” Ez a mondat, mely Arthur Miller szájából hangzott el egy 1987-es interjúban, az amerikai drámaíró Bűnbeesés után című drámájára vonatkozott. A mű témája az emberi döntések erkölcsi háttere, s főszereplője, Quentin ebből a szempontból halad végig képzeletben élete eseményein, újra átélve második házasságát is. 

[13]

Radnóti Miklós és Gyarmati Fanni

[2017.04.28. 12:59] Történelmi Magazin

Várakozni tudás, képmutatást nem tűrő, olykor fájdalmas őszinteség és folyamatos reflexió jellemezte Radnóti Miklós és diákkori szerelme, majd felesége, Gyarmati Fanni kapcsolatát, amely – bár a XX. századi szerelmi líra egyik csúcsának volt ihletője – a hétköznapokban korántsem volt mindig költői.

[14]

Gorkij és Lenin Capri szigetén

[2017.04.28. 12:40] Történelmi Magazin

Tiberius császár idős korában vonult vissza a szigetre, amely az 1700-as évektől kezdve az arisztokraták európai körutazásainak egyik legfőbb célpontja volt, a XX. század elején pedig a megbuktatott 1905-ös orosz forradalom után száműzetésbe kényszerülő értelmiségiek egy csoportja is Capri szigetét, a „Földközi-tenger gyöngyszemét” választotta emigrációja színhelyéül. 1906-ban részben politikai, részben egészségügyi okokból a cári rendszerrel szemben rendre nyílt kritikát megfogalmazó orosz sztáríró, Makszim Gorkij is Caprira költözött. 1908-ban pedig maga Vlagyimir Iljics Lenin is tiszteletét tette az azúrkék szigeten.

[15]

A világ legdrágább műtárgyai

[2017.04.28. 12:31] Történelmi Magazin

Felbecsülhetetlen értékű műtárgy – mondjuk áhítattal a múzeumban, könnyen elfeledve a tényt, hogy valamikor valaki azért mégiscsak pénzt adott értük, így akár tetszik, akár nem, mégiscsak forintosítható az értéke. Bár az is igaz, hogy szinte soha nem a művész volt az, aki igazán jól keresett a műtárgyon, amikor az elkészült, hanem a számos műkereskedő, akik felismerték annak igazi értékét – és nem voltak szégyenlősek elkérni az árát sem.

Bezár