2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Különleges tetoválásokra bukkantak egy 3000 éves egyiptomi múmián

2016. május 10. 16:15

Jelképek tucatjait tetoválták egy 3000 évvel ezelőtt élt egyiptomi nőre, akinek a múmiájára nemrég bukkant rá egy francia régészcsoport. A testábrázolások között szerepelnek lótuszvirágok, tehenek és istenek szemei is.  

Ez az egyetlen olyan ókori egyiptomi múmia, amelynek kitűnő állapotban fennmaradt tetoválásai nem absztrakt minták, hanem jól felismerhető ábrázolások – olvasható a Live Science tudományos portálon. A múmiát a Nílus nyugati partján található, i. e. 1550 és 1080 közé datálható ókori település, Dejr el-Medina területén fedezték fel. A királyi család sírhelyeit építő munkások az ókorban innen jártak dolgozni  a Királyok völgyébe.

Anne Austin, a Stanford Egyetem bioarcheológusa éppen a múmiát felfedező Francia Keleti Régészeti Intézet megbízásából vizsgálta a maradványokat, amikor szokatlan alakzatokat fedezett fel a múmián. A kutató elsőre úgy vélte, a nyakon lévő mintákat ráfestették a testre. A szakértő szerint ebben az időszakban bevett gyakorlat volt az ókori Egyiptomban, hogy a temetés előtt amuletteket helyeztek az elhunyt nyaka köré. Ezeket akár rá is rajzolhatták a bőrre, mint ahogy Austin ezt a szóban forgó múmia esetében is gondolta. 

További vizsgálatok azonban kimutatták, hogy az ősi ábrázolások teljesen szokatlanok voltak a korabeli Egyiptomban, amiből a kutatók arra következtettek, hogy a festésnél eleve tartósabb bőrdíszítési eljárás segítségével készültek. „Amint elkezdtük elemezni a karon látható mintázatokat, rájöttünk, hogy összezsugorodtak és eltorzultak. Ebből következik, hogy bizonyosan a mumifikáció előtt készültek” – magyarázta Austin.

Austin a Dejr el-Medina-i franci régészeti expedíció vezetőjével, Cédric Gobeillel egyetemben tetoválások tucatjait jegyezte fel, amelyek közül sokat egyelőre még nem tudtak azonosítani. Az azonosított ábrázolások közül több is vallási jelentőséggel bír. „Számos [tetoválás], mint például a különleges nyaklánccal ábrázolt tehenek, Hathor istennőhöz köthető. Mások – mint például a felkaron elhelyezett kígyók – szintén ókori egyiptomi istennőkkel hozhatók kapcsolatba” – fejtette ki Austin.

A múmia nyakán, hátán és vállain az isteni védelmet jelképező uadzsetszem-ábrázolások láthatók. Az uadzsetszemek között emellett a szépség és a jóság szimbólumai, a neferek is feltűnnek. Austin szerint az uadzsetszem és a nefer kombinációja nagyjából annyit tesz: „jót tenni”. A jelképek a nő torkán – közvetlenül a gége felett – láthatók, ami a kutató szerint  azt jelképezhette, hogy amikor a nő beszélt vagy énekelt, rituális erőt idézett meg a jócselekedet érdekében. Érdekesség, hogy a kutatók egyelőre csak női múmiákon találtak tetoválásokat. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár