2020. ősz: Hiúságunk története
ITT támogathatsz bennünket

Különleges tetoválásokra bukkantak egy 3000 éves egyiptomi múmián

2016. május 10. 16:15

Jelképek tucatjait tetoválták egy 3000 évvel ezelőtt élt egyiptomi nőre, akinek a múmiájára nemrég bukkant rá egy francia régészcsoport. A testábrázolások között szerepelnek lótuszvirágok, tehenek és istenek szemei is.  

Tetoválás egy 3000 éves múmián

Ez az egyetlen olyan ókori egyiptomi múmia, amelynek kitűnő állapotban fennmaradt tetoválásai nem absztrakt minták, hanem jól felismerhető ábrázolások – olvasható a Live Science tudományos portálon. A múmiát a Nílus nyugati partján található, i. e. 1550 és 1080 közé datálható ókori település, Dejr el-Medina területén fedezték fel. A királyi család sírhelyeit építő munkások az ókorban innen jártak dolgozni  a Királyok völgyébe.

Anne Austin, a Stanford Egyetem bioarcheológusa éppen a múmiát felfedező Francia Keleti Régészeti Intézet megbízásából vizsgálta a maradványokat, amikor szokatlan alakzatokat fedezett fel a múmián. A kutató elsőre úgy vélte, a nyakon lévő mintákat ráfestették a testre. A szakértő szerint ebben az időszakban bevett gyakorlat volt az ókori Egyiptomban, hogy a temetés előtt amuletteket helyeztek az elhunyt nyaka köré. Ezeket akár rá is rajzolhatták a bőrre, mint ahogy Austin ezt a szóban forgó múmia esetében is gondolta. 

További vizsgálatok azonban kimutatták, hogy az ősi ábrázolások teljesen szokatlanok voltak a korabeli Egyiptomban, amiből a kutatók arra következtettek, hogy a festésnél eleve tartósabb bőrdíszítési eljárás segítségével készültek. „Amint elkezdtük elemezni a karon látható mintázatokat, rájöttünk, hogy összezsugorodtak és eltorzultak. Ebből következik, hogy bizonyosan a mumifikáció előtt készültek” – magyarázta Austin.

Austin a Dejr el-Medina-i franci régészeti expedíció vezetőjével, Cédric Gobeillel egyetemben tetoválások tucatjait jegyezte fel, amelyek közül sokat egyelőre még nem tudtak azonosítani. Az azonosított ábrázolások közül több is vallási jelentőséggel bír. „Számos [tetoválás], mint például a különleges nyaklánccal ábrázolt tehenek, Hathor istennőhöz köthető. Mások – mint például a felkaron elhelyezett kígyók – szintén ókori egyiptomi istennőkkel hozhatók kapcsolatba” – fejtette ki Austin.

A múmia nyakán, hátán és vállain az isteni védelmet jelképező uadzsetszem-ábrázolások láthatók. Az uadzsetszemek között emellett a szépség és a jóság szimbólumai, a neferek is feltűnnek. Austin szerint az uadzsetszem és a nefer kombinációja nagyjából annyit tesz: „jót tenni”. A jelképek a nő torkán – közvetlenül a gége felett – láthatók, ami a kutató szerint  azt jelképezhette, hogy amikor a nő beszélt vagy énekelt, rituális erőt idézett meg a jócselekedet érdekében. Érdekesség, hogy a kutatók egyelőre csak női múmiákon találtak tetoválásokat. 

Magazin

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Olvasta már?
Bezár