2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egy mítosz leomlik: Allende náci nézetei

2005. május 30. 11:00

Allende sterilizációs programot akart indítani, alkut kötött a nácikkal, és öszefüggést látott a bűnözés és a faj között.

Az eltitkolt értekezés előkerül

Allende Pinochettel és Castroval
Victor Farías chilei szerző könyve, a Salvador Allende: antiszemitizmus és eutanázia nem kis megdöbbenést okozhat a közeljövőben. Farías ugyanis rábukkant Allende 1933-ban írt doktori értekezésére, melyből eddig csak nagyon rövid részletek jelentek meg, teljes egészében soha nem látott napvilágot. Mint a disszertációból kiderül, Allende szerint a zsidók hajlamosak a bűnözésre, az elmebetegeket és alkoholistákat pedig kötelező sterilizációnak kellene alávetni.


"A zsidókra jellemzőek bizonyos típusú bűncselekmények, ilyen a csalás, üzérkedés, rágalomterjesztés, és mindenekfelett az uzsora. Ezek a tények megengedik azt a feltételezést, hogy a faji hovatartozás szerepet játszik a bűnözésben" - írta az értekezésben Allende. Az arabok között pedig akadnak ugyan dolgos törzsek, ám "legtöbbjük kalandor, gondatlan, lusta, és hajlamos a lopásra".


"A délolaszok - ellentétben az északiakkal - és a spanyolok hajlamosak szenvedélyből eredő barbár és primitív bűnök elkövetésére, érzelmileg pedig kiszámíthatatlanok" - olvasható a disszertációban.


Farias akkor bukkant a titkolt értekezésre, amikor a Latin-Amerikába menekült nácikról szóló könyvéhez gyűjtött anyagot. A történész már egy korábbi, 2002-ben megjelent könyvében (Nácik Chilében) is leírta, hogy Allende az 1970-es évek elején megtagadta egy háborús bűnökkel vádolt náci, Walter Rauff kiadatását.


A berlini Freie Universitat Latin-Amerikai Intézetében oktató Farías elmondta: "Arra gondoltam, megvizsgálom közelebbről, mit tett Allende az ügyben, ám az írásai között kutakodva erre a dolgozatra bukkantam". A történész gyanúját az is felkeltette, hogy a disszertációból eddig csak egy rövidke, 18 oldalas rész látott napvilágot, "Mentálhigiéné és bűnözés" címmel. "Kíváncsi voltam az egészre, de sehol sem találtam. Végül az egyetemen rábukkantam egy halom porlepte, régi disszertációra. Csodálatos módon Allende 160 oldalas, teljes disszertációja is köztük volt" - meséli a történész.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár