2023. ősz: Életüket és vérüket
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Időutazás kronoszkóppal Aquincumban

2005. március 26. 11:47

Egy új készülékkel régi pompájukban és teljességükben válnak virtuálisan láthatóvá az Aquincumi Múzeum ókori épületei.

A múltba néző készüléket az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézet (SZTAKI) szakemberei fejlesztették ki a BTM-hez tartozó óbudai gyűjtemény számára. A turistatávcsőhöz hasonló, 150 fokban elforgatható nézőkében a jelen romjainak helyén és irányában a számítógéppel rekonstruált ókori épületek jelennek meg - olvasható a BTM közleményében. Mint írták, a régészek körében régen eldöntetlen vita, miképpen szabad bemutathatóvá tenni a romok alapján elképzelt épületeket, mivel egy festmény vagy egy makett elszakítja a látogatót az eredeti környezettől.

 

Ezt a problémát oldja meg a SZTAKI és az amerikai Silicon Graphics magyarországi képviselete által, több alvállalkozó bevonásával megalkotott kronoszkóp, amelyben - eddig sehol nem alkalmazott technika révén - háromdimenziós hatású képen jelennek meg az egykori épületek. A fejlesztők fotorealisztikus alapossággal dolgoztak ki minden falat, oszlopot, ablakkeretet és cserepet. Valószerűbbé teszi a látványt, hogy a speciális napsütés- és árnyékmérő műszernek köszönhetően a képen ugyanolyan irányban süt a nap, mint a valóságban. A virtuális épületek árnyékot vetnek egymásra és a környezetükre. Minden a maga helyén, nagyságában és távolságában látszik, mintha valóban felépült volna.

 

A kronoszkóp belsejéből folyamatosan halk zene szól, időnként felidézve az Aquincumban talált római kori víziorgona feltételezett hangját. A készülék magassága állítható, így felnőttek, gyermekek és kerekesszékben ülők is szemmagasságba állíthatják. A múzeum vezetői régészeti szempontok alapján választották ki a két múltba néző műszer helyét. Az egyiket a régi múzeumi főépület mellé telepítették, ahonnan jó a rálátás a valamikori nagy közfürdőre, a Macellum nevű piacra és a mellette lévő iparosházakra, a másikat a jelenlegi szabadtéri színpad közelében helyezték el, ahonnan a Collegium, a nagy lakóház és a Mythras-szentély mutatható be. A kronoszkópok használati díját a belépőjegy tartalmazza.

 

A SZTAKI tavaly ősszel kezdte meg a szoftver és a készülékek kifejlesztését az informatikai tárca pályázati támogatásával - mondta az MTI-nek Holakovszky László, a SZTAKI Térinformatikai osztályának munkatársa, a projekt vezetője.

 

(MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. ősz: Életüket és vérüket
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár