2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Gyöngydíszítéses múmiák Egyiptomban

2005. március 7. 10:20

Újabb régészeti szenzáció: Szakkarában három koporsót és egy viszonylag jó állapotban fennmaradt múmiát találtak.

A felfedezés véletlen történt a szakkarai sírhelyen: Naguib Kanawati, a sydney-i Macquarie Egyetem régészének vezetésével egyiptomi és ausztrál kutatók eredetileg egy 4200 éves sírt vizsgáltak. A 6. dinasztiabeli II. Pepi fáraó (i.e. 2278-2184) tanítómesterének sírkamrájában egy szobor mögött találtak rá egy rejtekajtóra, s ezt felnyitva bukkantak a titkos sírra, ahol három emberalakú fakoporsó került elő.

Forrás: EPA

A sírhelyet nem fosztogatták sírrablók, érintetlen állapotban maradt meg a múmia mellkasát borító gyöngysor


"A sírkamrában a régészek elmozdítottak a helyéről egy szoborpárost, mely valószínűleg Merit és neve említése nélkül feleségét ábrázolja, és ekkor fedezték fel az addig rejtve maradt ajtót" - mondta el a Reutersnek a Múlt-kor Egyiptom rovatának állandó szereplője, Egyiptom Régészeti Hatóságának és Kulturális Örökségvédelmi Tanácsának vezetője, a képen látható Zahi Hawass.


Forrás: EPA

Hawass a Kairótól 20 kilométerre délre fekvő szakkarai sírhelyen szenzációs leletként mutatta be a sajtónak a felfedezést 


Az ajtó mögötti sírban azonban nem az i.e. 2600 körüli időszakból, hanem a 26. dinasztia korából (azaz 2100 évvel későbbről) találtak három koporsót, melyek mindegyike egy-egy múmiát tartalmazott. A múmiákat türkizkék gyöngyök borítják. Nevüket eddig nem sikerült megfejteni, de a sír valószínűleg egy középosztálybeli tisztviselőé és családjáé lehetett.

Hawass a Kairótól 20 kilométerre délre fekvő szakkarai sírhelyen szenzációs leletként mutatta be a sajtónak a felfedezést: "az egyik koporsóban a valaha megtalált múmiák közül az egyik legjobb állapotban lévőre bukkantunk rá. A múmia mellkasát gyöngyök borítják. A korszak - i.e. 500 körül - legtöbb múmiájáról majdnem az összes gyöngy eltűnt, de ezen a múmián mindegyiket megtalálni" -  mondta el Hawass.

Az emberalakú fakoporsók tehát a rajtuk található jegyek alapján a 26. dinasztia (i.e. 664-525, a szaiszi kor) időszakára datálhatók. A leletek között Petah Sakar istent ábrázoló szobra is megtalálható: `Petah a kézművesek, Sakar pedig a temető istene volt.` - mondta el Hawass.

Forrás: EPA

"A felfedezés történelmünk két fontos időszakával gazdagíthat minket: a 4200 évvel ezelőtti vagyis a 6. dinasztia korabelivel, és a 2500 évvel ezelőtti, vagyis 26. dinasztia korabelivel" - mondta el Hawass.

Az ausztrál régészcsoport vezetője, Naguib Kanawati szerint II. Pepi uralma után a helyszínt teljesen elhanyagolták, és azt körülbelül 15 méternyi homok temette maga alá. Ezután 2600 évvel később vették újra használatba, ám akkor már mint temetőt. "Akkorra pedig a mumifikálás művészete tökéletesen kiteljesedett" - mondta el Kanawati.

Forrás: EPA

A korábban a titkos ajtót takaró szobrok

 

A régészek további vizsgálatokat, illetve CT-szkennelést is végeznek a múmiákon, hogy többet is megtudjanak azok pontos állapotáról.

Hawass utolsó bejelentése szerint a nemrég hasonló vizsgálaton átesett Tutanhamon eredményeit ezen a héten csütörtök-pénteken hozzák nyilvánosságra.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár